Vestforbrænding og Innargi introducerer geotermi til Storkøbenhavn
Vestforbrænding og Innargi har indgået en banebrydende aftale om at etablere geotermisk energi som en del af fjernvarmeforsyningen i Storkøbenhavn. Dette projekt markerer et vigtigt skridt i Danmarks største anlægsprojekt inden for fjernvarme og vil bidrage til den grønne omstilling for tusindvis af husstande.
En omfattende fjernvarmeudvidelse
Projektet indebærer, at 39.000 nye varmekunder i kommunerne Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal omstiller fra olie- og gasforsyning til fjernvarme. Vestforbrænding forventer næsten at fordoble sine varmeleverancer og dermed gøre fjernvarmenettet til et af de største i Danmark.
Direktør for Vestforbrænding, Steen Neuchs Vedel, udtaler:
“Vi får brug for meget mere fjernvarme i fremtiden, og for at fjernvarmen baseres på flere forskellige kilder, fordi det giver en robust forsyning og sikrer forbrugerne stabile og lave priser.”
Geotermi bliver en vigtig komponent i denne udvidelse og suppleres af andre energikilder som overskudsvarme fra virksomheder og CO2-fangst.
Geotermi: En stabil og klimavenlig energikilde
Geotermi udnytter jordens naturlige varme og fungerer som en vedvarende og CO2-neutral energikilde, når pumperne drives af sol- eller vindenergi. I Danmark findes geotermisk vand typisk 1-3 kilometer under jorden, hvor temperaturerne ligger mellem 30-80 grader. Varmen overføres til fjernvarmenettet i et lukket kredsløb og sikrer dermed en konstant varmekilde – uafhængig af vejret.
Placering i Lyngby-Taarbæk Kommune
Udbygning af fjernvarmenettet i den vestlige del af kommunen kræver en ny produktion af varmt vand. Derfor er Vestforbrænding, der udruller fjernvarme i kommunen, og geotermi-virksomheden Innargi i samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune i gang med at undersøge mulighederne for en egnet placering af et geotermisk anlæg. I øjeblikket undersøges konkret en placering indenfor erhvervsområdet på Virumgårdsvej.
Det geotermiske anlæg, som henter varmt vand op fra undergrunden, skal efter planen levere varme, der svarer til varmebehovet for 10.000 husstande. Varmen fra vandet overføres til vandet i fjernvarmenettet, og pumpes derefter tilbage igen i et lukket kredsløb. CO2-udledningen fra anlægget er minimal og kommer kun fra den strøm, der skal drive anlæggets varmepumper. Fordelene ved et geotermisk anlæg er også, at det ikke er lige så pladskrævende som tilsvarende produktionsanlæg, og at det ikke udleder miljøfarlige partikler.
Richard Sandbæk, formand for Teknikudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune, siger:
“Lyngby-Taarbæk Kommune er i dialog med Vestforbrænding og Innargi om at finde et egnet sted til et geotermisk anlæg indenfor erhvervsområdet Virumgårdsvej. For kommunen er det vigtigt at den fortsatte fjernvarmeudbygning sikres, og at den baseres på grøn varme. Et geotermisk anlæg virker derfor umiddelbart som en god løsning.”
Det kommende anlæg, der skal levere varme til 10.000 husstande med en kapacitet på 26 MW, planlægges placeret i Lyngby-Taarbæk Kommune. Præcis placering afgøres efter seismiske undersøgelser, der skal sikre optimale forhold i undergrunden. Projektet forventes at starte boringer i 2026, og varmeleverancerne skal være klar fra 2028.
Richard Sandbæk fortsætter: “Det skal understreges, at vi er i en undersøgelsesfase. Hvis Kommunen beslutter at gå videre, er vi meget bevidste om, at nogle borgere i en periode vil opleve gener fra anlægsarbejdet. Derfor er det også planen at der skal støjdæmpes så meget som overhovedet muligt, og at støjplagede tilbydes hotelovernatning eller lignende. Vi vil holde et møde med borgerne, inden der tages en beslutning om at gå videre med projektet”.
Der er udsendt information via eboks til både de evt. nærmeste naboer og i Virum-Sorgenfri generelt. Kommunen planlægger at informere alle interesserede sammen med Innargi og Vestforbrænding, når der i december afholdes et digitalt borgermøde. Det digitale borgermøde afholdes den 11. december 2024 kl. 19.00, og man kan tilmelde sig via følgende link:
Fremtidsperspektiver
Samarbejdet mellem Vestforbrænding og Innargi kan blive startskuddet til endnu flere geotermiske projekter i Storkøbenhavn. Administrerende direktør for Innargi, Samir Abboud, ser stort potentiale i området:
“De geologiske betingelser for at etablere geotermi fjernvarme er virkelig gode i det storkøbenhavnske område.”
Denne første milepæl skaber også grundlag for, at andre fjernvarmeselskaber i regionen kan overveje geotermi som en del af deres fremtidige energimiks.
Et grønt skridt mod fremtiden
Med dette projekt viser Vestforbrænding og Innargi vejen for, hvordan vedvarende energikilder kan bidrage til den grønne omstilling og skabe en mere bæredygtig fjernvarmeforsyning i Danmark. Kombinationen af geotermi og andre energikilder sikrer både forsyningssikkerhed og stabile priser for forbrugerne – og bidrager samtidig til et bedre klima.
Du kan læse mere om geotermi her:
Fakta
Fakta om projektet og parterne: Inden Varmeplan 2022-2030 blev vedtaget, var cirka 70% af Lyngby-Taarbæk Kommune udlagt til fjernvarme. Når varmeplanen er implementeret, vil cirka 98% være udlagt.Vestforbrænding er Danmarks største affaldsselskab, som servicerer godt 1 mio. borgere i Storkøbenhavn og Nordsjælland. Selskabet er ejet af 19 sjællandske kommuner, herunder Lyngby-Taarbæk Kommune.Innargi finansierer, udvikler, bygger og driver store geotermiske varmeanlæg for fjernvarmeselskaber. Selskabet er grundlagt af A.P. Møller Holding A/S og ejet af A.P. Møller Holding, ATP og NRGi. |
Foto: Innargi