Det kommunale beredskab skifter ministerium

Nyt beredskabsforlig på vej

Et ny ministerium for samfundssikkerhed og beredskab så dagens lys i slutningen af august.

Dermed er det kommunale beredskab ikke længere en del af forsvarsministeret, men har reference til en ny minister. Det er fortsat Beredskabsstyrelsen, der i hverdagen har kontakten og samarbejdet med de kommunale beredskaber.

Der er hellere ikke ændret ved, at det kommunale beredskab fortsat er en af de kerneleverancerne, som landets kommuner er forpligtet til og har ansvaret for.

Sådan har det været lige siden brandvæsenets nogenlunde velorganisering. Hvem husker f.eks. ikke “Lov om Brandpolitiet på Landet” fra 31. marts 1926.

Det er forventningen, at der inden jul skal vedtages et nyt beredskabsforlig. Sådan et forlig skal selvsagt sikre fokus på beredskabsområdet – det samlede beredskabsområde, også det borgernære.

Stinus Lindgreen er ny forsvars- og beredskabsordfører for Radikale Venstre, og gæstede derfor igår Beredskab Øst for at få indblik i det kommunale beredskabs opgaver, rammer og hverdag.
Stinus Lindgreen er født og opvokset i Lyngby men bor i dag i Gladsaxe.

Beredskabsdirektør Rasmus Storgaard tog imod, og der var også anledning til at hilse på dagens vagthold, som var igang med hverdagsøvelse.

Budskabet var iflg. Rasmus Storgaard ganske klart. Der er udfordringer alle steder, deltidsmodellen er under pres, fremmøde særligt i dagtimerne mangelfuld, rekrutteringen vanskelig og samfundsudviklingen, særligt ift. den grønne omstilling går meget stærkt.

Desuden er der samtidigt klimaudfordringer, trusler og en ny sikkerhedspolitisk situation.

“Der er kæmpe forventninger til os, men vi er i overvejende grad dimensioneret til hverdagshændelser, og arbejder benhårdt for at fylde kompetencegabet op i hverdagen på alt det, som vi skal kunne og være klar til”.

Det er ikke nemt, når der er sparet på beredskaberne samlet set i de seneste år, mens opgaverne og udfordringerne stiger.

Der er brug for en saltvandsindsprøjtning eller en tydelighed om forventninger, som tilpasses de økonomiske prioritering.

De nye opgaver i forbindelse med grøn omstilling blev et naturligt samtaleemne, da netop eftermiddagens øvelse for vagtholdet omhandlede håndtering af brand i elbil.

Meget apropos assisterede vores specialenhed fra st. Gentofte om aftenen kollegaerne i Hovedstadens Beredskab i forbindelse med brand i en elbil, som varede 3 timer og indsats fra 3 udrykningsenheder.

Et eksempel på nye hverdagshændelser, som er blevet mere krævende ift. kompetencer, specialmateriel og varighed, når der sammenlignes med en almindelig bilbrand.

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Emil Søbjerg Falster . Emil Søbjerg Falster holder foredrag i..

Lyserød Lørdag var en stor succes Lørdag den 5. oktober..

Nationalmuseets Rane underholdt fint med stor varme og underholdning. Alle..

Seneste nyheder