Frilandsmuseets Venner står over for afgørende ændringer

Adgang til museet fjernes fra medlemskortet fra 1. januar
2025

Frilandsmuseets ledelse har for nylig meddelt en markant ændring, der trådte i kraft i det seneste nyhedsbrev: fra 1. januar 2025 vil medlemmer af Frilandsmuseets Venner ikke længere have gratis adgang til museet via deres medlemskort. Fremover skal medlemmerne købe en billet eller investere i et årskort, hvis de vil besøge museet.

Denne nyhed har skabt stor forundring og frustration blandt foreningens medlemmer. Bestyrelsen reagerede hurtigt på ændringen ved at gennemføre en undersøgelse for at tage temperaturen på stemningen blandt medlemmerne. Resultatet var nedslående: hele 80% af de 250 adspurgte medlemmer tilkendegav, at de ikke ville forny deres medlemskab af Vennerne uden den gratis adgang til museet.

Med dette alvorlige resultat som baggrund indkaldte bestyrelsen til en ekstraordinær generalforsamling den 3. september. På dagsordenen var et forslag om at opløse foreningen. Dette forslag blev dog ikke vedtaget, og Frilandsmuseets Venner fortsætter derfor som forening. Dog meddelte den siddende bestyrelse, at de agter at fratræde deres poster enten ved årets udgang eller ved den ordinære generalforsamling i april 2024. Derfor står foreningen nu over for en udfordring: der skal findes nye kandidater, der vil træde ind i bestyrelsen og føre foreningen videre. Ved mødet den 3. september meldte der sig to kandidater, men der er behov for mindst to-tre flere, hvis bestyrelsen skal være fuldtallig.

På grund af den store ændring i venneforeningen er det besluttet at ændre kontingentet så det fremover vil være  150 kr. for enkeltmedlemmer og 250 kr. for par.

Baggrunden for museets beslutning

Henriette Dudek Povlsen, Museumschef

Vi har været i kontakt med museumschef Henriette Povlsen der  til VSA Online forklarer, at beslutningen om at fjerne den gratis adgang for medlemmer af Vennerne blev truffet af flere årsager. Først og fremmest er administrationen af medlemskortene blevet en betydelig byrde for museet, som nu ønsker at strømline processen ved at lade årskortet være den primære adgangsbillet. Museet ønsker at fokusere sine ressourcer på aktiviteter og formidling, der kommer både gæster og årskortholdere til gode.

Derudover peger museet på, at der over tid er opstået en uoverensstemmelse mellem, hvad museet og venneforeningen ser som foreningens formål. Hvor museet ser venneforeningen som en støtteforening, der skal hjælpe museet, har medlemmerne og bestyrelsen fokuseret på særarrangementer og fordele for medlemmerne. Ved at fjerne den største fordel – nemlig gratis adgang til museet – håber museet at kunne skabe en forening, der i højere grad fungerer som en rendyrket støtteforening.

Som en konsekvens af denne beslutning har museet også valgt at underrette de andre nordiske museer om, at deres venneforeningsmedlemmer heller ikke længere vil have fri adgang til Frilandsmuseet fra 1. januar 2025.

Et chok gik gennem foreningen da beslutningen blev kendt

Henrik Brade, formand for bestyrelsen

Beslutningen om at fjerne gratis adgang til Frilandsmuseet for medlemmer af Frilandsmuseets Venner kom som et chok for medlemmerne. Jeg kontaktede Henrik Brade, formand for bestyrelsen i Frilandsmuseets Venner, for at få en uddybende forklaring på, hvad der egentlig lå bag museets beslutning. Brade forklarede, at han – ligesom resten af foreningen – var overrasket over museets udmelding og havde svært ved at forstå grundlaget for den.

Frilandsmuseets Venner blev stiftet tilbage i 1940 som en støtteforening til museet, og bestyrelsen består hovedsageligt af lokale kræfter. Denne lokale forankring er et vigtigt fundament for foreningen, da Frilandsmuseet i mange år har spillet en særlig rolle for beboerne i Virum og Lyngby. Museet er en del af det lokale miljø, og det er præcis denne stærke tilknytning, man risikerer at svække. Det er netop  de lokale kræfter, der har båret foreningen frem i så mange år, og at det ville være et stort tab, hvis denne forbindelse bliver brudt.

Et forslag om at styrke foreningen – ikke svække den

Man burde  i stedet for at fjerne adgangsfordelen overveje at styrke foreningen gennem et kontingent, der både giver medlemmer gratis adgang til museet og samtidig fungerer som en støtte til museets drift. Det ville ikke blot fastholde den stærke lokale forankring, men også sikre fortsat økonomisk støtte til museet. Hvis de årlige arrangementer, som Frilandsmuseets Venner står for, også forsvinder, vil det i praksis være som at nedlægge en forening, der har eksisteret i over 80 år og altid har været drevet af lokale interesser.

Økonomiske overvejelser bag beslutningen

Regnskabsmæssigt er det svært at se, hvordan museets beslutning gavner økonomien. Foreningens medlemskaber genererer årligt omkring 250.000 kr. til Frilandsmuseet hvert år, og foreningen har samtidig en solid kassebeholdning, der kunne dække eventuelle udgifter forbundet med administrationen af medlemskort, hvis det virkelig er her problemet ligger.

Uden venneforeningen vil museet ganske vist få indtægter fra medlemmer, der i stedet køber billetter og årskort, men man kan tvivle på, at denne indtægt vil kunne matche det beløb, foreningen hidtil har bidraget med. en venneforening er skabt for at støtte museet, men medlemmerne forventer også en vis modydelse i form af arrangementer og fordele, som gratis adgang til museet.

En appel om at styrke fællesskabet

I virkeligheden kunne fremtiden være en mulighed for at styrke det lokale fællesskab omkring museet. Frem for at lukke en velfungerende forening burde man fokusere på at styrke de lokale kræfter og gøre endnu mere for at udvikle det lokale fællesskab. Dette kunne på sigt skabe en bedre økonomi og en mere positiv stemning, ikke kun blandt medlemmerne, men også i lokalsamfundet generelt.

En anden bekymring er beslutningen om at opsige samarbejdet mellem Frilandsmuseet og andre nordiske museer, som har givet medlemmerne fri adgang til hinandens museer. Dette er en en unødvendig forringelse, da samarbejdet har været en vigtig fordel for medlemmerne. “Man kunne i stedet forsøge at styrke samarbejdet med andre museer, både gennem fællesbilletter og andre former for samarbejde, som ville gavne både Frilandsmuseet og de tilknyttede venneforeninger.
Man kunne starte med genboen fra Classic Car House om at lave nogle  fællesskaber og fælles arrangementer

Med de mange ubesvarede spørgsmål og usikkerheder er det tydeligt, at Frilandsmuseets Venner står ved en skillevej. Foreningen kan enten vælge at acceptere de nye vilkår og forsøge at tilpasse sig, eller de kan søge at genforhandle betingelserne og bevare den lokale forankring, der har været så vigtig for foreningens succes gennem årene.


1 kommentarer

En reaktion

  1. Jeg er målløs – betal for at arbejde frivilligt, nu må grænserne for galskaben da være nået.
    Frilandsmuseet er en del af Nationalmuseet og det kan godt være riget fattes penge, men der må være en mere elegant måde at spare på.
    Og hvis ledelsen af museet ikke kan finde ud af de, er det måske snarere en ny ledelse der trænges til.
    Hvis der ikke er frivillige på Frilandsmuseet så kan det næppe drives, for hvor vil motivationen forsvinde hen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

En reaktion

  1. Jeg er målløs – betal for at arbejde frivilligt, nu må grænserne for galskaben da være nået.
    Frilandsmuseet er en del af Nationalmuseet og det kan godt være riget fattes penge, men der må være en mere elegant måde at spare på.
    Og hvis ledelsen af museet ikke kan finde ud af de, er det måske snarere en ny ledelse der trænges til.
    Hvis der ikke er frivillige på Frilandsmuseet så kan det næppe drives, for hvor vil motivationen forsvinde hen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Emil Søbjerg Falster . Emil Søbjerg Falster holder foredrag i..

Lyserød Lørdag var en stor succes Lørdag den 5. oktober..

Nationalmuseets Rane underholdt fint med stor varme og underholdning. Alle..

Seneste nyheder