I år er der menighedsrådsvalg i alle landets kirker, og derfor også i Virum Kirke. Den 17. september skal vi stemme om, hvem der skal sætte retningen for kirken. Men hvad laver man i et menighedsråd, og hvem sidder i det? I denne artikel kan du blive meget klogere på netop dette.
Menighedsrådsvalget er et vigtigt valg – i hvert fald hvis man synes, det betyder noget, hvad der sker i den lokale kirke. Det er nemlig medlemmerne af rådet, som tager beslutninger – store som små – og dermed sætter retningen for kirken.
”Som menighedsrådsmedlem får du indflydelse på kirkens aktiviteter. Samtidig beskæftiger menighedsrådet sig med kirkens bygninger, personale og økonomi, så der er rig mulighed for at bidrage med det, som interesserer den enkelte”, fortæller Uni Isenstein Nielsen, som er formand for menighedsrådet i Virum Kirke. ”Du gør en forskel og medvirker aktivt til et godt fællesskab i lokalsamfundet. Menighedsrådet arbejder for at sikre, at kirken er levende, relevant og rummelig.
Men hvem skal så stille op som kandidat til det her vigtige valg?
”Vi har et ønske om, at menighedsrådet skal afspejle sognet, så der er brug for medlemmer i alle aldre og med forskellige kompetencer og interesser” understreger Uni Isenstein Nielsen.
Hvorfor stille op?
I Virum Kirke skal der vælges 13 personer, som sammen med kirkens tre præster udgør menighedsrådet for de kommende to år. Men hvorfor overhovedet stille op? Ann Østergaard er pensioneret sygeplejerske og har siddet i menighedsrådet siden 2022, og hun svarer følgende til dét spørgsmål:
”Man skal stille op, hvis man gerne vil engagere sig i det lokale liv og have indflydelse – ikke kun på det kirkelige, men også det kulturelle. Virum Kirke har rigtig mange tilbud og spænder vidt – fra de yngste til de unge; til voksne på arbejdsmarkedet og til de ældre”.
Selv er Ann Østergaard med i en arbejdsgruppe, som planlægger foredrag for voksne i kirken, og så er hun rigtig glad for arbejdet med børn. Derfor er hun tit med, når de 10-14-årige kommer til Kirkeklub, hvor de kan opleve alt fra kreative værksteder og foredrag til bål- og spilaftener.
En rummelig kirke
Kirken er et sted som både har kirkelige, kulturelle og sociale aktiviteter for alle aldersgrupper. For Martin Vendel Nielsen, som blev valgt ind i Virum Kirkes menighedsråd i 2022, er det vigtigt, at kirken er for alle:
”Kirken er Guds hus, men er også et kulturhus. Jeg synes, det er vigtigt, at kirken favner bredt med tilbud til alle i sognet. Det betød alt for mig at høre en kirkegænger sige ’kirken er mit andet hjem’. Det skal respekteres, at kirkens brugere har forskellige måder at opfatte kirken på, men de ser også forskelligt på, hvad kirken skal tilbyde, for at netop de føler sig velkomne. Derfor skal kirken kunne rumme alle generationer og varetage mange behov”, fortæller Martin Vendel Nielsen, som til daglig arbejder på DTU.
For Ann Østergaard er det også helt centralt, at alle føler sig velkomne i kirken:
”Jeg brænder for, at Virum Kirke bliver så rummelig for alle som muligt. At afmystificere ’gangen’ i kirken. Mange mennesker synes, det er mærkeligt at komme i kirken. Jeg tror, de mange kulturelle tilbud kan gøre det mere ’spiseligt’ for nogen at få et forhold til kirken. Der er meget at komme efter i et kirkerum. Ro, tryghed, tænksomhed, være uforstyrret. Alt det, vi alle sammen har brug for en gang imellem”, siger Ann Østergaard og indkredser de værdier, hun mener kirken skal fokusere på:
”Vi skal følge med udviklingen i samfundet. Vi skal være noget for en så bred aldersvifte som muligt. Vi skal arbejde for rummelighed, næstekærlighed og drage omsorg for vores fællesskab, for det er vigtigt. Både i glæde og i sorg”.
Et stort ansvar
Hvis man tror, at et menighedsråd mødes en gang om måneden og bare drikker lidt kaffe og spiser en dårlig småkage og så tager hjem – så tager man fejl.
”Menighedsrådet har ansvaret for og stor indflydelse på kirkens økonomi, de aktiviteter, som planlægges i kirkeligt regi samt vedligeholdelsen af kirken og præsteboligerne. Når der skal ansættes en ny præst, så er det også menighedsrådet, som afgør, hvem der ansættes”, fortæller Martin Vendel Nielsen ”Menighedsrådet har i det hele taget langt mere indflydelse og ansvar, end jeg havde gjort mig begreb om, da jeg blev valgt ind”.
Og netop ansættelsen af en ny præst kommer det kommende menighedsråd til at tage sig af, da sognepræst Elisabeth Siemen til november takker af efter 36 år i embedet.
Ann Østergaard blev også lidt overrasket over, hvor meget et menighedsråd faktisk tager sig af:
”Fordi vi spænder så bredt, har vi også brug for alle mulige kompetencer: Den kreative, idésætteren, tovholderen, afslutteren og den resultatorienterede, der er god til at arbejde struktureret og holde fast i en tråd. Man skal være klar til at investere lidt tid, men så får man også meget tilbage,” siger hun og fortsætter: ”Menighedsrådene er meget bedre end deres ry. Det er synd med den meget negative omtale, der har været – at det bliver talt ned. Jeg vil hellere tale det op, for menighedsrådet giver også meget!”.
Stil op og stem
Når der er menighedsrådsvalg den 17. september kl. 19.00 kan man både stille op som kandidat til rådet, og man kan komme og stemme på dem, som man synes skal sætte retningen for kirken. Håbet hos menighedsrådets formand er, at mange møder op:
”Vi håber, at mange vil komme til valgforsamlingen og være med til at vælge det menighedsråd, der skal have ansvaret for kirkens drift de kommende to år”, siger Uni Isenstein Nielsen ”Uanset om man vil stille op som kandidat eller ej, så vil det glæde os at se så mange som muligt”.
Foto: Tina Nørager Dahlstrøm, kordegn og kommunikationsmedarbejder i Virum Kirke