Natten til fredag tog Dennis Andersen dette fantastiske billede af nordlys i Taarbæk Havn – med sin mobiltelefon. I et kommende nummer af Virum-Sorgenfri avis bringer vi et interview med hans frue, Catherine, som er en stor nordlys entusiast
.
Vi befinder os netop nu i den ene af to nordlyssæsoner
Kunne du godt tænkt dig at se nordlys i Danmark? Så skulle du næsten gå ud i aften/nat, hvor der er gode muligheder for at se det vilde, farvestrålende fænomen.
Højsæsonerne er nemlig henholdsvis månederne marts-april og september-oktober. Disse måneder ligger omkring jævndøgn. Under jævndøgn er der en generelt højere geomagnetisk aktivitet, hvilket medfører større chance for nordlys.
Typisk kræver det et sted helt uden lysforurening, for at man kan se nordlys fra Danmark.
Men i weekenden var det så kraftigt, selv lysforureningen ikke kunne holde nordlysets fantastiske farver på himlen tilbage. Natten til fredag fik mange danskere således muligheden for at nyde synet af det farverige nordlys, der også går under det latinske navn aurora borealis
Få et varsel på Facebook
En god ide er at tilmelde sig på Facebookgruppen nordlysvarsel
Denne gruppe har over 220.000 medlemmer, og her kan du få SMS og e-mail, når der er nordlys.
Sådan opstår nordlys
Nordlys befinder sig over de arktiske områder i den såkaldte ionosfære imellem 90 og 500 kilometers højde.
Lyset udløses af elektrisk ladede partikler fra solen, der rammer jordens magnetfelt i forbindelse med kraftige eksplosioner i solens øvre atmosfære. Disse eksplosioner kaldes også for solstorme.
De elektrisk ladede partikler går i forbindelse med ioniserede atomer og udsender det fluorescerende lys, som kan ses på himlen.
Her kan du læse mere om nordlys: