Den kan få renterne til at stige herhjemme, mener danske analytikere
Donald Trump vandt som bekendt præsidentposten i USA, og det rejser mange spørgsmål globalt set. Hvad bliver konsekvenserne for støtten til Ukraine, Israel og det amerikanske engagement i NATO? Og hvad vil resultatet af en skrappere toldkrig med Kina være?
For Danmark kommer præsidentskiftet også til at få konsekvenser. En konsekvens kan være, at renterne vil stige.
Det vurderer flere økonomer, bl.a. Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit og chefanalytiker i Danske Bank, Frederik Romedahl Poulsen. Til Ritzaus Bureau har førstnævnte sagt, at Trumps politiske program indeholder flere ting, som kan komme til at påvirke renteniveauet.
Rammer boligejere
– Det vil særligt gå ud over de danske boligejere, som har opkonverteret til et fastforrentet 5-procentslån for at skære en del af gælden, siger Sune Malthe-Thagaard.
Heri er Frederik Romedahl Poulsen fra Danske Banks enig.
– Det er jo et globalt marked, og den vigtigste del af det globale marked er USA. Derfor bliver renter og obligationskurserne i Danmark påvirkede, når der sker noget i USA, har han udtalt til tv2Kosmopol.
– Det kan eksempelvis være førstegangskøbere, der må tænke sig om en ekstra gang. Vi ved, at de ønsker sig en masse skattelettelser i USA, og der er snak om en toldmur mod Kina og måske Europa, og det er ting, der vil påvirke inflationen i USA og derigennem også renten. De, der vil mærke det mest, er formentlig dem, der overvejer at optage et nyt lån i for eksempel en 30-årig obligation, overvejer at nedkonvertere eller skifte låneprofil, siger Frederik Romedahl Poulsen. Han forventer, at eksempelvis den nye type boliglån med en fast rente på 3,5 procent vil falde i kurs, nu da Trump er præsident og der republikansk flertal i Kongressen.