Der gøres klar til geotermi i dit område
Mellem den 4. og 17. november 2024 kortlægges undergrunden i dele af Nordsjælland.
Det gøres, fordi der dybt nede i undergrunden befinder sig en vedvarende energikilde, som har potentiale til at levere fjernvarme til hundredtusindvis af boliger i Danmark. Kilden hedder geotermi og er varmt vand fra jordens indre, som kan pumpes op og bruges til at varme vandet i fjernvarmesystemet.
Mulighederne undersøges for at lave geotermi i området, fordi eksisterende data indikerer at undergrunden er meget velegnet. Med undersøgelserne bliver man klogere på hvilke steder, som egner sig bedst til geotermi.
Kortlægningen af undergrunden er derfor et vigtigt skridt på vejen mod at sikre mere grøn og klimavenlig fjernvarme.
Ruten for Nordsjælland
4. til 17. november
Rute 1: Skodsborgvej – Frederiksdalsvej – Furesø Parkvej (Forventet kørsel natten mellem den 4.-5. og 5.-6. november)
Rute 2: Hummeltoftevej – Skovbrynet (Forventet kørsel natten mellem den 6.-7. november)
Rute 3: Lyngbyvej/Helsingørmotorvejen – Kongevejen (Forventet kørsel natten mellem den 7.-8. og 8.-9. november)
Rute 4: Bistrupvej – Ravnsnæsvej – Rungstedvej (Forventet kørsel natten mellem den 9.-10. november)
Rute 5: Nivåvej – Vejenbrødvej – Avderødvej (Forventet kørsel natten mellem den 11.-12. november)
Rute 6: Motorring 3 – Helsingørmotorvejen (Forventet kørsel natten mellem den 12.-13. og 13.-14. november)
Lastbilerne vil primært køre i tidsrummet mellem kl. 22.00 og 06.00 for at genere trafikken mindst muligt. Hvis vi oplever forsinkelser opdaterer vi løbende tidspunkterne ovenfor.
Du kan se ruten på kortet til nedenfor
Hvad betyder det for dig?
Hvis du bor på den rute, vi benytter for at kortlægge undergrunden, vil du opleve, at to special-lastbiler kører forbi dit hjem en enkelt gang og sender vibrationerne ned i undergrunden. Vibrationerne bliver registreret af geofoner, som er en slags mikrofoner på størrelse med en mobiltelefon. Geofonerne har vi sat ned i jorden langs ruten på forhånd.
Du vil kunne høre lastbilerne larme og mærke nogle vibrationer af 20 sekunders varighed. Efter cirka 10 minutter vil lastbilerne have passeret dit hjem, og du vil ikke længere kunne mærke vibrationerne. Vibrationerne er ikke farlige for hverken mennesker eller bygninger.
Der køres primært på ruten mellem kl. 22.00 og 06.00 for at genere trafikken mindst muligt.
Hvad er geotermi?
Geotermi er varmt vand fra jordens indre. Det fungerer ved, at man pumper det varme vand i jordens undergrund op til et geotermianlæg på jordoverfladen. Her bruges det varme geotermiske vand til at varme vandet i vores fjernvarmesystem.
Geotermi er en stabil og vedvarende energikilde, som kan give os varme i vores radiatorer, uanset om det blæser eller solen skinner.
Hvem er Innargi?
Innargi er et geotermisk energiselskab, der finansierer, udvikler og opererer geotermianlæg. Vi er både ansvarlige for forundersøgelserne og for på sigt at få det varme vand op fra undergrunden og drive de geotermiske anlæg for fjernvarmeselskaberne.
Vi får hjælp af ingeniørvirksomheden GEO og den polske underleverandør, Geofizyka Torun, til at gennemføre forundersøgelserne i på en udvalgt rute i Nordsjælland fra den 4. til 17. november 2024.
Innargi blev grundlagt i 2017 af A.P. Møller Holding og ejes i dag af A.P. Møller Holding, ATP, NRGi og Sampension.
Fakta om projektet
Kortlægning af geotermiske ressourcer: Lastbiler på ruten fra den 4. november
Fra den 4. november og cirka to uger frem vil en omfattende kortlægning af geotermiske ressourcer finde sted på en planlagt rute, der strækker sig over næsten 82 km. Projektet er en del af en indsats for at undersøge mulighederne for at udnytte geotermi til fjernvarme.
I perioden kan beboere langs ruten opleve, at lastbiler passerer deres hjem om natten i tidsrummet kl. 22-06. Hver passage vil være ledsaget af lyd og vibrationer, som varer cirka 20 sekunder. Efter omtrent 10-20 minutter vil lastbilerne have passeret.
Geotermi kan potentielt dække op til 30% af Danmarks fjernvarmebehov, svarende til opvarmningen af cirka 600.000 husstande. Kortlægningen markerer derfor et vigtigt skridt i retning af en grønnere energiforsyning i Danmark.
Foto og kort: Innargi