Vi har besøgt fotoudstillingen på Lindegården

Tabu er et ord for ikke at sige noget om et særligt område. Tand for tunge.

Forleden fredag var der fernisering af rigtig mange ansigter af levende mennesker på fotos. Store som de var, lige så bevægende var de ét for ét. Hvert ansigt blev fulgt op af en beskrivelse af personen, og hvad denne havde været udsat for. Skræmmende læsning.

Ubærligt at tænke på.

Det er forfærdelig oplevelse, faktisk er det næsten ikke til at holde ud. For hver fortælling er der et menneske bag med en rygsæk så tung, så tung.

Fotograf

Kvinden bag disse sort/hvide værker er Trine Willer. Det har hun gjort godt. Selv om det gør ondt.

Trine begyndte med sit eget atelier i 2013, hun er kommet godt i gang og viser med disse fotostater, at hun kan sin metier. Det er er også hende, der har fundet og fotograferet alle de mennesker og skæbner.

Så mange fantastiske fotos kunne ses. Så mange mennesker fik sig en god dag. Lindegaarden kan virkelig klare de store arrangementer.

Gæster

Mange gæster var mødt op til ferniseringen. Kiggede på fotostater, talte med hinanden. De fleste så lettere forskrækkede ud. To kvinder mellem 45 og 70 år måtte lige have sig et glas hvidvin.

Rigtige mennesker

Efter Trines tale kommer nogle sjælstærke folk på scenen. Det er nogle af dem, der også hænger på væggen.

Der er en kvinde, som meget stille og inderligt fortæller, hvordan det har været at skulle skjule sin kræft. Håret falder af. En paryk kommer og dækker for hårdtabet. Men for kvinden er det lige meget. Hun ved med sig selv, at sygdommen er der og bliver der. Da hun var færdig med sin ærlige tale, blev der klappet på den gode måde intenst men ikke larmende højt. Hun blev hørt og følt, selv om hun talte lavt.

Jimmy Gørtz

I hovedet har jeg Trines foto af Jimmy. Nu står han lige her med mikrofon i hånden og fortæller, hvordan hans barndom har været. Jimmy er vant til at tale til folk, der lytter. Derfor er hans tale, så gribende og fængslende, så enhver må føle sig ramt. Og du tænker måske, hvorfor opstår der sådanne tilstande. Svaret var ’tabu’. Ingen skal lukkes inde i et skab. Ingen skal have tæv hver dag.

Svaret i dag er

Ingen tabu. Alt skal ud. Det skal fortælles, og intet skal ind under gulvtæppet. Det skal frem, og der skal tages hånd om det. En varm hånd. Se dig selv i øjnene. Der ligger et ansvar hos os alle.

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Emil Søbjerg Falster . Emil Søbjerg Falster holder foredrag i..

Lyserød Lørdag var en stor succes Lørdag den 5. oktober..

Nationalmuseets Rane underholdt fint med stor varme og underholdning. Alle..

Seneste nyheder