Dovenskab kan være farligt for blinde og svagtseende

Virum Station en tilfældig hverdag

En simpel vane, som at parkere sin cykel hensynsløst, kan få alvorlige konsekvenser for blinde, svagtseende og gangbesværede. Derfor sætter Dansk Blindesamfund nu gang i en landsdækkende kampagne: “Hold ledelinjen fri”.

30 sekunder kan gøre en stor forskel

Når du som cyklist ankommer til en station og har travlt med at nå toget, kan det føles naturligt og hurtigt at smide cyklen foran stationen og skynde sig ind i S-toget. Det er blevet en rutine for mange, der slet ikke tænker over konsekvenserne. Men dette valg om at parkere cyklen uden for de dertil indrettede områder, ofte på fortovet eller i vejen for ledelinjer, kan være til stor gene for andre.

Eksemplet fra Virum Station illustrerer problemet. Her flyder det dagligt med cykler, der står på kryds og tværs af fortovet og blokerer de gående områder. Dette til trods for, at der kun få sekunder fra forpladsen er en næsten tom cykelparkeringsplads. Ikke alene ser det rodet og uhensigtsmæssigt ud, det skaber også et sikkerhedsproblem for flere grupper af borgere.


En fare for ældre og blinde

Særligt ældre mennesker, som har nedsat mobilitet, kan komme til skade ved at støde ind i cykler, der står uhensigtsmæssigt parkeret på fortovet. Men den gruppe, der er mest udsat, er de blinde og svagtseende. I Danmark lever cirka 75.000 mennesker med nedsat syn, og for dem kan cykler, der står i vejen, udgøre en reel fare for fald og skader.

Ledelinjer er specielt designede stier, som blinde og svagtseende kan følge med deres stokke eller fødder, så de kan navigere sikkert igennem byens rum. Når disse stier er blokeret af cykler, forsvinder en vigtig del af deres tryghed i det offentlige rum.
Der er dog ikke ledelinjer alle steder, men derfor er det ligeså vigtigt lige så vigtigt at man ikke bare smider sin cykel lige uden for en station for at spare 30 sekunder.

Små ændringer, stor effekt

Dansk Blindesamfunds kampagne opfordrer alle til at tage et øjeblik og tænke over, hvor de placerer deres cykler. Det tager kun 30 sekunder at bruge den korrekte cykelparkering, men det kan gøre en verden til forskel for de mennesker, der er afhængige af frie ledelinjer for at kunne færdes sikkert.

Denne lille ændring i hverdagen kan hjælpe med at sikre, at det offentlige rum er tilgængeligt for alle – uanset om man kan se eller ej.
_________________________________________________________________________________________________________

Vi bringer her kampagnens ordlyd fra dansk Blindesamfund.

Cykler, skilte, tøjstativer og udemøbler placeret hen over ledelinjer gør færdslen for mennesker med synshandicap både udfordrende og farlig. På den internationale mærkedag – Den hvide stoks dag, tirsdag den 15. oktober, søsætter Dansk Blindesamfund en oplysningskampagne, så flere forstår ledelinjernes vigtige funktion og behovet for at holde dem fri.

Ifølge Dansk Blindesamfund er det et udbredt problem at ledelinjer spærres af cykler, skilte og tøjstativer Tom Mckenzie

Hver dag oplever blinde og svagsynede, at ledelinjerne er spærret af cykler, skilte eller andre genstande. Det gør det både svært og farligt at færdes i det offentlige rum, når man har et synshandicap.

“Når jeg bevæger mig rundt i byen, er det et udbredt problem, at ledelinjerne ofte er spærret af cykler og skilte. Det kan skabe farlige situationer, for man kan både slå sig og miste orienteringen, så man ikke ved, hvor man er, eller i værste falde ende på cykelstien eller kørebanen”, fortæller Ask Løvbjerg Abildgaard, landsformand i Dansk Blindesamfund.  

Hvad er en ledelinje?

De færreste lægger mærke til ledelinjerne eller forstår, at de forhøjede flader eller knoppede felter i belægningen, bliver brugt af blinde og svagsynede til at navigere efter i det offentlige rum. De fungerer som en form for “vejviser”, der med hjælp fra den hvide stok, leder mennesker med synshandicap sikkert gennem byen.

“Ledelinjerne hjælper blinde og svagsynede til at orientere sig og holde retning. De giver en stor tryghed, når man færdes ude som synshandicappet. Den hvide stok kombineret med en ledelinje er min frihed”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard.

For at gøre flere opmærksomme på ledelinjens funktion og vigtigheden af at holde ledelinjen fri søsætter Dansk Blindesamfund en oplysningskampagne i hele uge 42 i forbindelse med Den hvide stoks dag den 15. oktober. På sociale kanaler vil en kort film vise hvordan mennesker med synshandicap bevæger sig gennem byen ved hjælp af ledelinjer og hvad der sker, når sådan en er blokeret.

“Mange er ikke opmærksomme på, at ledelinjer ikke bare er en æstetisk finesse i byrummet, men har en vigtig funktion for blinde og svagsynede. Det er min opfattelse, at mange vil være opmærksomme på ikke at spærre ledelinjerne, hvis flere var bevidste om, hvor afgørende de er for, at blinde og svagsynede kan bevæge sig rundt i byen på egen hånd. Derfor bruger vi ugen omkring Den hvide stoks dag til at oplyse om ledelinjerne og hvad det egentlig er for noget”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard.

Opfordringen er klar

“Cyklister og butikker skal lige kigge ned og se om der er prikker, forhøjninger eller på anden vis markeringer i asfalten og så undgå at placere cykler, stativer eller skilte i nærheden af eller hen over ledelinjer. Når de hjælper med at holde ledelinjerne fri, så giver de frihed til blinde og svagsynede”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard.

Dansk Blindesamfund opfordrer medierne til at dele videoen i forbindelse med Den hvide Stoks dag og hjælpe med at udbrede viden om vigtigheden af frie ledelinjer.

__________________________________________________________________________________________________________

Fakta: Hvad er en ledelinje?

Et ledelinjesystem er en taktil afmærkning, der anlægges for at skabe et sikkert og trygt miljø for mennesker med synshandicap. Ledelinjesystemet består af ledelinjer, retnings- og opmærksomhedsfelter, der anvendes som hjælp for blinde og svagsynede til at: orientere sig, markere gangforløb, holde retningen mod et mål, forbinde vigtige knudepunkter, gøre opmærksom på særlige interessepunkter, forhindringer eller farer.

Kilde: TiBS -Tilgængelighed for Blinde og Svagsynede

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Foto: Lyngby-Taarbæk Kommune . Hvordan Lyngby-Taarbæk Kommune bliver drevet? Så..

Emil Søbjerg Falster . Emil Søbjerg Falster holder foredrag i..

Lyserød Lørdag var en stor succes Lørdag den 5. oktober..

Seneste nyheder