Lokale virksomheder bekymrede over udsigter til geotermisk anlæg på Virumgårdsvej

Flere virksomheder på Virumgårdsvej har for nylig modtaget besøg fra en ejendomsmægler, der spurgte til deres grundværdi i tilfælde af et salg. Denne uventede forespørgsel blev sat i perspektiv, da virksomhederne senere modtog en indkaldelse til et borgermøde om et planlagt geotermisk anlæg på Virumgårdsvej.

Geotermisk energi som fremtidens løsning

Kommunen har sammen med Vestforbrænding og energivirksomheden Innargi undersøgt muligheden for at etablere et anlæg, der kan hente varmt vand fra undergrunden og levere det til fjernvarmenettet. Dette initiativ er en del af en overordnet plan for at fremme bæredygtig og miljøvenlig varmeforsyning i området.

Det foreslåede anlæg vil ifølge teknisk direktør i Lyngby-Taarbæk Kommune Kasper Graa Wulff i byggefasen optage omkring 5000 m², men vil efter færdiggørelse kun fylde 1000 m², svarende til en almindelig villagrund. Selvom anlægget ikke forårsager støj eller udledning af farlige stoffer i driftsfasen, vil byggefasen indebære betydelige støjgener, da boringer skal udføres i døgndrift for at nå ned til de nødvendige dybder på 2-3 kilometer.

Virksomheder og borgere i dilemma

Beboere og virksomhedsejere i området har reageret med bekymring på planerne. Især virksomheder på Virumgårdsvej føler sig presset, da der er risiko for, at deres matrikler kan blive opkøbt eller eksproprieret. Flere virksomhedsejere har udtrykt frustration over om deres fremtid hænger i en tynd tråd.

”Er vi købt eller solgt?” spørger en af de lokale virksomhedsejere, der fortæller om søvnløse nætter, siden planerne blev offentliggjort.

Borgerdialog og politisk beslutning på vej

Lyngby-Taarbæk Kommunes teknikudvalg har bekræftet, at Virumgårdsvej er en mulig placering for anlægget, men understreger, at der endnu ikke er truffet en politisk beslutning. Richard Sandbæk, formand for teknikudvalget, påpeger, at projektet stadig er på undersøgelsesstadiet.

Kommunen har inviteret til et borgermøde den 2. december 2024 i Classic Car House på Kongevejen. Mødet skal give borgere og virksomheder mulighed for at få svar på deres spørgsmål og diskutere de potentielle konsekvenser af projektet.
Dette møde er for specielt indbudte virksomheder og naboer.
For alle andre interesserede borgere, afholdes der et virtuelt borgermøde den 11.december kl. 19.00
Er du interesseret i at deltage til dette møde kan du tilmelde dig her

En nødvendighed eller en udfordring?

For mange borgere er geotermisk energi en tiltrængt bæredygtig løsning, men at skulle nedlægge velfungerende virksomheder for at realisere projektet vækker modstand. Samtidig skaber usikkerheden omkring støjgener og trafik i anlægsfasen bekymring blandt både naboer og virksomheder.

Lyngby-Taarbæk Kommune står overfor en kompleks beslutning: Hvordan balanceres ønsket om bæredygtig udvikling med hensynet til eksisterende virksomheder og beboeres livskvalitet?

Borgermødet i december kan blive afgørende for, hvordan projektet formes, og hvilke tilpasninger der muligvis skal foretages for at finde en løsning, som kan accepteres af alle parter.

Et geotermisk anlæg udnytter energien fra varmt vand dybt nede i jorden. Anlægget planlægges etableret på en eller flere matrikler indenfor erhvervsområdet Virumgårdsvej. Området fremgår af det lyseblå område på kortet.

_________________________________________________________________________________________

Mere bæredygtig og miljøvenlig varmeforsyning

Anlægget er en nødvendig del af planen om at udrulle fjernvarme i Virum-området og vil bidrage til en mere bæredygtig og miljøvenlig varmeforsyning. Et geotermisk anlæg udleder ikke miljøfarlige stoffer og forårsager i driftsfasen ikke støjgener. 

Det geotermiske anlæg, som henter varmt vand op fra undergrunden, skal efter planen levere varme, der svarer til varmebehovet for 10.000 husstande. Varmen fra vandet overføres til vandet i fjernvarmenettet og pumpes derefter tilbage i lukket kredsløb

Tidligere fremsendt pressemeddelelse om projektet:

Udbygning af fjernvarmenettet i den vestlige del af kommunen kræver en ny produktion af varmt vand. Derfor er Vestforbrænding, der udruller fjernvarme i kommunen, og geotermi-virksomheden Innargi i samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune i gang med at undersøge mulighederne for en egnet placering af et geotermisk anlæg. I øjeblikket undersøges konkret en placering indenfor erhvervsområdet på Virumgårdsvej.  

Det geotermiske anlæg, som henter varmt vand op fra undergrunden, skal efter planen levere varme, der svarer til varmebehovet for 10.000 husstande. Varmen fra vandet overføres til vandet i fjernvarmenettet, og pumpes derefter tilbage igen i et lukket kredsløb. CO2-udledningen fra anlægget er minimal og kommer kun fra den strøm, der skal drive anlæggets varmepumper. Fordelene ved et geotermisk anlæg er også, at det ikke er lige så pladskrævende som tilsvarende produktionsanlæg, og at det ikke udleder miljøfarlige partikler.

Richard Sandbæk, formand for Teknikudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune, siger:

”Lyngby-Taarbæk Kommune er i dialog med Vestforbrænding og Innargi om at finde et egnet sted til et geotermisk anlæg indenfor erhvervsområdet Virumgårdsvej. For kommunen er det vigtigt at den fortsatte fjernvarmeudbygning sikres, og at den baseres på grøn varme. Et geotermisk anlæg virker derfor umiddelbart som en god løsning.”

Ved etableringen af et geotermisk anlæg vil der i en periode på op til fire måneder periodevist blive boret i døgndrift. Selvom Innargi kan støjdæmpe, kan det ikke undgås, at der vil være støjgener for de nærmeste naboer til Virumgårdsvej. Hvis der tages en principbeslutning om at igangsætte en proces for etablering af anlægget, vil projektet skulle gennemgå en VVM-proces, som sikrer at alle relevante miljøforhold, herunder støjpåvirkningen bliver belyst grundigt.

Richard Sandbæk fortsætter: ”Det skal understreges, at vi er i en undersøgelsesfase. Hvis Kommunen beslutter at gå videre, er vi meget bevidste om, at nogle borgere i en periode vil opleve gener fra anlægsarbejdet. Derfor er det også planen at der skal støjdæmpes så meget som overhovedet muligt, og at støjplagede tilbydes hotelovernatning eller lignende. Vi vil holde et møde med borgerne, inden der tages en beslutning om at gå videre med projektet”.

Der er udsendt information via eboks til både de evt. nærmeste naboer og i Virum-Sorgenfri generelt. Kommunen planlægger at informere alle interesserede sammen med Innargi og Vestforbrænding, når der i december afholdes et digitalt borgermøde. Det digitale borgermøde afholdes den 11. december 2024 kl. 19.00, og man kan tilmelde sig via følgende link:

subscribepage.io/virumgeotermi

Fakta om projektet og parterne:

  • Inden Varmeplan 2022-2030 blev vedtaget, var cirka 70% af Lyngby-Taarbæk Kommune udlagt til fjernvarme. Når varmeplanen er implementeret, vil cirka 98% være udlagt.
  • Vestforbrænding er Danmarks største affaldsselskab, som servicerer godt 1 mio. borgere i Storkøbenhavn og Nordsjælland. Selskabet er ejet af 19 sjællandske kommuner, herunder Lyngby-Taarbæk Kommune.
  • Innargi finansierer, udvikler, bygger og driver store geotermiske varmeanlæg for fjernvarmeselskaber. Selskabet er grundlagt af A.P. Møller Holding A/S og ejet af A.P. Møller Holding, ATP og NRGi.

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Julestemningen breder sig i Lyngby, når Kuhlaukoret traditionen tro inviterer..

Læserbrev fra Regitze Storm, der er chokeret over på et..

Gravearbejdet på stikvejene mellem Virumvej og Abildgaardsvej begynder i maj..

Seneste nyheder