LG Gymnastik styrker trivslen hos børn og unge med opgraderet maskinrum

De unge frivillige trænere i foreningen kaldes “Minitrænere” og gør en stor forskel på børneholdene. Foto: LG Gymnastik

.

.

LG Gymnastik har fået opgraderet deres organisation via et udviklingsforløb med støtte fra DGI Storkøbenhavn og Lyngby-Taarbæk Kommune. Det betyder, at der nu er kortere fra tanke til handling, og at foreningen kan fokusere på visionen om at være et trivselsfremmende frirum for børn og unge i lokalområdet.

LG Gymnastik er mere end blot en gymnastikforening. Med et mål om at være et trygt frirum for børn og unge fra lokalområdet har foreningen gennemgået et større foreningsudviklingsforløb, som har styrket deres arbejde på flere fronter. DGI Storkøbenhavn og Lyngby-Taarbæk Kommune har siden 2020 støttet en række lokale idrætsforeninger med at skabe stærkere og mere stabile foreninger med det fælles mål om at skabe bedre vilkår for deres aktive idrætsfællesskaber, og det har LG Gymnastik draget nytte af. 

Trivsel gennem fællesskab og aktivitet 

Det er ikke nyt, at idrætsforeninger spiller en afgørende rolle i at fremme børns og unges trivsel. Det bekræfter Børnesundhedsprofilen fra 2023 i Københavns Kommune, hvor børn, der har et aktivt fritidsliv, i højere grad svarer, at de trives godt sammenlignet med deres oplevelse i skolen. Når børn og unge deltager i aktive fællesskaber, opbygger de både selvtillid og sociale kompetencer, som medvirker til at styrke deres mentale og fysiske velvære. 

Hos LG Gymnastik har denne filosofi været hele udgangspunktet og grundlaget for foreningens aktiviteter, og med støtte fra kommunen til foreningsudviklingsforløbet er foreningen nu blevet bedre rustet til at skabe de optimale rammer for børn og unge. 

LG Shoppen med frivillige kræfter til at ekspedere. Den ansvarlige i shoppen kaldes Shop-mor. Foto: LG Gymnastik

Effektiv administration og klar rollefordeling 

Udviklingsforløbet, der blandt andet har forbedret foreningens evne til hurtigt at omsætte strategi til handling, har også været en øjenåbner for, hvordan en tydelig rollefordeling mellem bestyrelse, administration og frivillige kan skabe et mere effektivt samarbejde. Formand for LG Gymnastik, Christa Elkjær Dvinge, beskriver det således:

Vi har nu en mere klar arbejdsdeling, som betyder, at vi kan igangsætte nye initiativer og justere eksisterende hurtigere og mere effektivt end tidligere. Det betyder, at medlemmerne får mere gavn af foreningen, da der er kortere fra tanke til handling”.

Med over 190 instruktører og et stort aktivt frivilligkorps har det blandt andet været vigtigt for LG Gymnastik at få styr på, hvordan man bedst engagerer og motiverer de frivillige kræfter. 

“Vi har arbejdet mere målrettet med at finde de rette metoder til at skabe engagement hos de mange frivillige, og det har været en prioritet for os i udviklingsforløbet,” siger Christa Elkjær Dvinge. 

Her ses Christa Elkjær Dvinge, som er formand i foreningen. Hun byder velkommen til
forårsopvisningen 2024. Foto: LG Gymnastik

Workshops og sparring har banet vejen 

Foreningsudviklingsforløbet har bestået af workshops og tæt sparring med flere af DGI Storkøbenhavns specialkonsulenter, som bl.a. også har deltaget på foreningens bestyrelsesmøder. Dette har bl.a. skabt en mulighed for at få eksterne øjne på foreningens maskinrum og har givet mulighed for både refleksion og nye former for dialog i bestyrelsen og administrationen, som har resulteret i en skarpere og mere fokuseret ledelse. 

“Det har været en stor støtte at få input udefra og reflektere over vores egen praksis. Det har især hjulpet os med at bryde vanetænkning og skabe reelle forandringer, i forhold til hvordan vi arbejder sammen i hverdagen,” fortæller Christa Elkjær Dvinge. 

Som en del af dette har DGI Storkøbenhavn også hjulpet foreningen med at blive mere opmærksom på mulighederne for at søge støtte fra fonde, private donorer og kommunen.

“Vi har blandt andet et konkret ønske om at få et springcenter til foreningens aktiviteter i Lyngby, som vi allerede er blevet klogere på i forhold til kommunens muligheder for at medfinansiere denne store drøm,” uddyber Christa Elkjær Dvinge.

Klar til fremtiden

Efter et år med udviklingsforløbet er LG Gymnastik nu klar til at tage hul på en ny vintersæson med en stærkere og mere effektiv organisation. Både bestyrelsen og administrationen har fået nye redskaber, som de vil bruge for at fortsætte deres arbejde med at skabe trygge rammer for børn og unge i Lyngby og Gentofte.

Der er også støtte og ros fra DGI Storkøbenhavn til den store gymnastikforenings vilje og lyst til at indgå i det langstrakte foreningsudviklingsforløb. Peder Nedergaard, der er forperson i DGI Storkøbenhavn, opsummerer:

Hvert år kåres “Årets Hjælpemor” og “Årets Hjælpefar”, som en hyldest til de frivillige, der gør en stor forskel i foreningen. Foto: LG Gymnastik

Det aktive foreningsliv er et fantastisk sted for trivselsfremmende rammer, og foreningerne skal udvikle sig for fortsat at være relevante for befolkningen. Som idrætsforeningernes udviklingshus er det vores opgave at understøtte idrætsforeningerne med at blive så relevante som muligt ift. deres hovedopgave: At skabe gode fællesskaber for børn, unge og voksne.”

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Foto: Lyngby-Taarbæk Kommune . Hvordan Lyngby-Taarbæk Kommune bliver drevet? Så..

Emil Søbjerg Falster . Emil Søbjerg Falster holder foredrag i..

Lyserød Lørdag var en stor succes Lørdag den 5. oktober..

Seneste nyheder