Bio Science Camp på Melby Overdrev

Fra Biologi A, fra Virum Gymnasium

Melby overdrev

Melby overdrev er et af Sjællands største Overdrev. Området har været fredet siden 1930. Overdrevet har et tørt kystklima og en jord med en lav pH-værdi hvilket minimerer antallet af nedbryder så som regnorme, bænkebidere osv. Før overdrevet blev brugt som et åbent område med køer og gå stier, er det blevet brugt i mere end 120 år som militært skydeterræn. Den uro det har skabt har været godt for naturen da det har erstattet de naturlige forstyrrelser, der kan ske for at holde naturen nede for at undgå succession (vokse til en skov). Ud over det, har det også holdt folk væk fra at bebygge området med sommerhuse.

Planteundersøgelser

For at undersøge hvilke planter der findes på Melby overdrev, udførte vi forskellige former for vegetationsanalyser på området. Vi tog brug af to forskellige metoder, den ene kaldes Raunkiær Cirklen og den anden kaldes Dækningsgradsmetoden. De to analytiske metoder gav os information om plante sammensætningen på Melby overdrev.

Raunkiær Cirkel metoden går ud på at man kaster en cirkel ud som har et areal på 0,1m2. Det område som cirklen lander på, begynder man derefter at nærstudere de forskellige arter der findes inden i cirklen. Det tillader os at få et indblik på hvilke forskellige plantearter der er flest af på overdrevet ved at notere arterne. Efter at have gentaget denne proces med at kaste Raunkiær Cirklen 5 gange, får vi en god ide om hvilke plantearter der var.

For at få et større indblik i hvilke arter der dominerede området, brugte vi også dækningsmetoden. Den gik ud på at vi skulle igen kaste en cirkel til et tilfældigt sted i området, men i stedet for kun at notere arterne, skulle vi også vurdere hvor meget de dækkede i cirklen, i procent. Det gav os et bedre indblik i hvilke arter der var flest af på overdrevet.

.

Dyreundersøgelser

På Melby overdrev brugte vi fauna-prøver til at undersøge dyrelivet. Fauna-prøver er en metode, hvor man indsamler og analysere prøver fra naturen for at finde ud af, hvilke dyr der lever i området.
På Melby overdrev fandt vi mange forskellige insekter og spindlere, specielt mange kugleedderkopper, springedderkopper og jagtedderkopper, samt andre insekter, såsom stavtæger, mark- og løvgræshopper, mariehøner og stankelben.

Biodiversitet

For at undersøge biodiversiteten ude på Melby overdrev besøgte to forskellige slags overdrev på vores tur. Det ene var blevet plejet og græsset af dyr så som køer. Hvor det andet ikke var plejet. Det førte til at der var en forskel i biodiversiteten.  Vi endte med at finde flere forskellige arter, på det intensivt græsset område. Det kan være, fordi arterne ikke bliver lige så overdækket af de andre, og dermed har flere arter plads til at gro. Hvor i det område der ikke blev græsset, oplevede vi at græsset var det der fyldte mest, og dækkede for de andre arter.

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Spis dig til et sundere hjerte: Foredrag om hjertesund kost..

Med urpremiere på Lyngby Rådhus sætter by-teater spot på magteliten..

Salling Fondene har via føtex Virum doneret 172.029 kroner til..

Seneste nyheder