Når forsommeren melder sin ankomst, emmer Frilandsmuseet af liv, duftende blomster og summende aktiviteter. I år er ingen undtagelse – tværtimod. Med alt fra fællesspisning og historiske smagsoplevelser til cirkuskunstner og kaosbyggeri for børn, byder museet på en sanselig rejse gennem dansk kultur, tradition og historie.
Smag på historien – og på sommeren
Mad er mere end bare næring – det er minder, kultur og tradition. Hos Frilandsmuseet er madoplevelserne blevet opgraderet, ikke mindst takket være museets nye kok, Johanne Scheutz, der blandt andet står bag Landkioskens nye sandwich og solbærsnitte.
Denne sommer inviteres der til fællesspisning i herregårdsrammer fire lørdage i juni. Hver aften præsenterer en egnsret inspireret af en af museets historiske gårde – som f.eks. den vestjyske kombination af bakskuld og boghvedepandekager. Bordene dækkes i det fri, dugene blafrer, og samtalen flyder mellem generationsminder og duften af hjemmegjorte retter.

Koldskål – fra rugtvebak til kammerjunker
Et af sæsonens kulinariske højdepunkter er kærnemælkskoldskålen – en ægte dansk sommerklassiker. Men koldskålen, som vi kender den i dag, har en lang og smagfuld historie. I 1800-tallet var koldskål en øl- og vinbaseret vælling smagt til med krydderier som muskatnød og citron – langt fra den syrlige kærnemælksversion, vi kender og elsker i dag.
Med andelsmejeriernes fremkomst blev kærnemælken allemandseje og fandt sin vej ind i den moderne koldskål. Historien om retten er et glimrende eksempel på, hvordan samfundsudviklingen kan aflæses direkte på tallerkenen.

Cirkus Frøsnapper og kaotisk kreativitet
For de eventyrlystne børn – og deres voksne – byder Frilandsmuseet også på spektakulær underholdning. Cirkus Frøsnapper gæster museet med dygtige instruktører fra Cirkus Panik, der både lærer børnene at jonglere, balancere og spille cirkus, samt opfører forestillinger til stor jubel.
Samtidig åbner Frøsnapperbyen op for Smakko-dak: et kreativt og legende byggeværksted, hvor børnene kan udfolde sig med hammer og sav, pensel og maling, og bygge alt fra fuglehuse til fantasifulde konstruktioner. Her handler det om at bruge kroppen, fantasien – og om at slippe kontrollen og give plads til kaos-ingeniøren i sig selv.
Fra får til fashion – uldens rejse
Er du mere til det rolige tempo og gammeldags håndværk? Så bør du ikke gå glip af det nye uld-kursus, hvor deltagerne følger ulden hele vejen fra fåret til det færdige produkt.
Kurset dækker alt fra klipning og kartning til spinding, vævning og historisk mode. Her får du ikke bare fingrene i det bløde materiale – du får også indblik i uldens bæredygtige kvaliteter og det traditionelle danske håndværk, som har varmet generationer før os.
Sommeren er historien i levende live
Uanset om du kommer for at smage på fortiden, bygge i vildskab, lære nye færdigheder eller bare nyde sommeridyllen blandt gamle gårde og grønne omgivelser, så byder Frilandsmuseet denne forsommer på oplevelser, der både er lærerige, underholdende og dybt forankrede i dansk kulturhistorie.
Læs mere, køb billetter og se programmerne på Frilandsmuseets hjemmeside.
Kom og smag på historien – og måske lidt solbærsnitte.
