Cyklister i Lyngby-Taarbæk og resten af Region Hovedstaden halter bagefter, når det gælder brugen af cykelhjelm. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, som har spurgt over 3.000 cyklister om deres vaner. Kun 51 % i hovedstadsområdet svarer, at de “altid eller næsten altid” bruger hjelm – et tal, der er lavere end i resten af landet og langt fra de 64 % i Midtjylland.
Men hvorfor er det sådan, og hvordan får man flere til at spænde hjelmen, inden de træder i pedalerne? En ny og anderledes kampagne forsøger at svare på netop det.
Skildpadder som forbillede
Fra den 7. april ruller en opsigtsvækkende kampagne ud omkring ZOO København – men også på sociale medier, hvor tusindvis af cyklister, også fra Lyngby-Taarbæk, vil støde på billeder af en stor stråleskildpadde og overskriften: “Cykelhjelme med ben”.
Bag kampagnen står Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med ZOO København. De bruger den sjældne og stærkt truede stråleskildpadde som symbol på naturlig beskyttelse. Mennesker har ikke et skjold – men det kan cykelhjelmen kompensere for.
– Vi håber, at det får smilene frem, men også at det skaber refleksion over, hvorfor det er vigtigt at spænde cykelhjelmen, når man skal ud i trafikken. Hjelmen er cyklisternes skjold, hvis de er ude for en ulykke, og den kan forebygge alvorlige skader, siger Jakob Bøving Arendt, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.
Forældrene skal lære af børnene
Noget af det mest opsigtsvækkende i undersøgelsen er forskellen mellem aldersgrupper. Hvor 95 % af børn i alderen 6-9 år bruger hjelm på vej til og fra skole, falder tallet til kun 55 % blandt voksne i alderen 26-60 år i byerne.
Det er derfor, kampagnen især henvender sig til børnefamilier. ZOO København besøges årligt af omkring 1,3 millioner mennesker – de fleste familier – og derfor er det et oplagt sted at starte en samtale om sikkerhed i trafikken.
Gæsterne kan se info om cykelhjelme ved skildpaddeanlæggene og deltage i en sjov quiz om hjelme. Kampagnen får også liv på sociale medier, hvor Rådet for Sikker Trafik vil dele historier og fakta om hjelmens vigtige rolle.
– ZOO er sat i verden for at beskytte verdens dyr. Vi har især fokus på truede arter, hvilket også gælder stråleskildpadden. I det her samarbejde kan vi sætte fokus på både naturbeskyttelse – og menneskebeskyttelse. Det er et godt match, siger salgschef Dennis Uslu Hansen.
Hvad kan vi gøre i Lyngby-Taarbæk?
Med de lave tal for brug af hjelm i Region Hovedstaden er der brug for en lokal indsats. I en kommune som Lyngby-Taarbæk, hvor cykling er en vigtig del af hverdagen – både til skole, arbejde og fritid – er det oplagt at bakke op om kampagnen og tage den alvorligt.
Her kan både skoler, institutioner og arbejdspladser tage del i oplysningen: Snak om hjelmen derhjemme, lav små konkurrencer eller quizzer, og sørg for, at både børn og voksne er klædt godt på – også med hjelm.
Flere kampagner på vej
Cykelhjelmskampagnen er kun begyndelsen. I de kommende måneder sætter Rådet for Sikker Trafik også fokus på andre farer i trafikken – blandt andet uopmærksomhed og mobilbrug, farlige kryds og seniorers udfordringer på cyklen.
Målet er klart: færre ulykker, færre skader – og flere trygge cyklister i hele landet. Også i Lyngby-Taarbæk.
Fakta: Brug af cykelhjelm i Danmark (andel der svarer altid eller næsten altid)
- Hovedstaden: 51 %
- Sjælland: 47 %
- Syddanmark: 59 %
- Midtjylland: 64 %
- Nordjylland: 62 %
- Gennemsnit: 55 %
(Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt 3.113 cyklister over 18 år, Wilke for Rådet for Sikker Trafik, 2024)