Det går den gale vej med læsningen i størstedelen af landets folkeskoler. Nye tal viser, at knap to tredjedele af landets kommuner oplever et fald i karaktererne for læsning hos eleverne i 9. klasse – og den gruppe er Lyngby-Taarbæk Kommune en del af.
I hele 64 kommuner er der sket et fald i karaktergennemsnittet i læsning, som er en del af afgangsprøven i dansk, når man sammenligner skoleåret 2022/23 med 2023/24.
Det gælder blandt andet Lyngby-Taarbæk Kommune. Her viser de nyeste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, at gennemsnitskarakteren i læsning er faldet fra 7,1 til 6,9, hvilket svarer til et fald på 3,3%.
På landsplan er gennemsnittet faldet fra 5,4 til 5,3. Hvad der umiddelbart ligner et mindre fald på 0,1 procentpoint – svarende til 1,85% – dækker dog over store kommunale forskelle. Mens nogle kommuner har løftet deres gennemsnit i læsning med 15%, oplever andre kommuner et fald på hele 25%.
Toppen og bunden af listen
De 5 kommuner, der har oplevet de største stigninger, er Kalundborg, Læsø, Vordingborg, Lolland og Billund.
De 5 kommuner, der har oplevet de største fald, er Samsø, Glostrup, Langeland, Fanø og Struer.
Lektiehjælp: Vi oplever en stor efterspørgsel på hjælp til læsning
Den generelle udvikling i de danske folkeskoler, hvad angår læsning, er noget, de kan nikke genkendende til i lektiehjælpsvirksomheden MentorDanmark, som er en del af Gyldendal.
Hos MentorDanmark får de mange henvendelser fra folkeskoleelever, som ønsker hjælp til læsningen, forklarer stifteren af virksomheden, Nicklas Kany:
“Læsning er en af de discipliner i danskundervisningen, hvor vi oplever allerstørst efterspørgsel,” siger han og fortsætter:
“Når eleverne kommer til os for at få hjælp til at blive bedre læsere, bliver vi ofte mødt af elever med lav faglig selvtillid. Derfor udstyrer vi vores dygtige mentorer med både pædagogiske redskaber og faglige læseteknikker, som samlet set kan løfte både selvtillid og karakterer – de to ting hænger oftest sammen”.
Om datagrundlaget
I denne artikel er der taget udgangspunkt i tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.Tallene gælder udelukkende for 9. klassetrin – eksklusiv specialklasser og privatister/enkeltfagskursister.
Karaktererne er givet på baggrund af bundne prøvefag i dansk læsning og inkluderer dermed ikke standpunktskarakterer.
Perioden for datagrundlaget er skoleårene 2022/2023 og 2023/2024.
Du kan også se den fulde opgørelse på MentorDanmarks hjemmeside her.