Eventyr på scenen i Ulvedalene

En udvalg af skuespillerne i Snedronningen. Foto: Hans-Jørgen Bundgaard

.

Det Kongelige Teater og Lyngby-Taarbæk Kommune skaber magi i Dyrehaven

I de naturskønne omgivelser i Dyrehaven, tæt på Ulvedalene, blev en ny og ambitiøs teatersatsning mellem Det Kongelige Teater og Lyngby-Taarbæk Kommune i dag præsenteret på Restaurant Kilden. Denne storslåede opsætning af H.C. Andersens klassiske eventyr Snedronningen vil finde sted i Ulvedalene, og arrangementet var fyldt med begejstring og forventning til forestillingen.
Der er 12 skuespillere og 50 dansere, men derudover er der brug for op mod 50 frivillige statister og Kasper Holten fremhævede, at det netop er dette samspil mellem de professionelle aktører og de mange frivillige, der er så enestående ved spillene i Ulvedalene.

Teaterchef Kasper Holten

En varm velkomst til magien

Direktør for Det Kongelige Teater, Kasper Holten, bød de fremmødte velkommen og introducerede de kunstneriske kræfter bag opsætningen. Kostumedesigner Ida Marie Ellekilde, scenograf Benjamin La Cour og manuskriptforfatter Kim Fupz Aakesen gav indblik i deres visioner og arbejde med Snedronningen, der på mange måder har krævet nytænkning. Med et setup, der både er visuelt og teknisk imponerende, er scenen i Ulvedalene nu dobbelt så bred som Operaens, hvilket giver mulighed for et større og mere spektakulært udtryk. “Jeg kan kun sige: glæd jer!”


En helt særlig sceneoplevelse

Forestillingen vil udfolde sig i en verden af detaljerige og eksperimenterende kostumer, og scenografien vil spille sammen med Dyrehavens natur på en måde, der bringer eventyrets kolde skønhed til live. En af

dragterne blev præsenteret udendørs i Dyrehaven, hvor en danser bevægede sig med yndefulde, sommerfugleagtige bevægelser, der for en stund bragte eventyrets magi ud i efterårsskoven. Planen om at lade kunstig sne dale ned over dette optrin blev dog opgivet grundet det blæsende efterårsvejr.

Kultur- og bibliotekschef Søren Mørk Petersen

En langvarig kulturalliance

Kultur- og bibliotekschef i Lyngby-Taarbæk Kommune, Søren Mørk Petersen, deltog i præsentationen i borgmesterens fravær. Søren Mørk Petersen fremhævede det stærke samarbejde mellem Lyngby-Taarbæk Kommune og Det Kongelige Teater, som har eksisteret i mange år og nu er formaliseret i en ny kontrakt frem til 2029. Denne aftale sikrer, at teaterforestillinger vil blive opført i Ulvedalene hvert andet år frem til 2029, og kommunen håber dermed at udvide kendskabet til  denne oplevelse til endnu flere af kommunens borgere.

Kultur for fremtiden – unge møder teateret

Et af de vigtige mål for dette samarbejde er at udbrede teaterinteressen til den yngre generation. I forbindelse med opsætningen vil børn fra 7.-8. klasser i Lyngby-Taarbæk og nabokommunerne Rudersdal, Gentofte og Gladsaxe blive inviteret til at opleve Snedronningen. ”Vi ønsker, at unge i lokalområdet får øjnene op for teatrets univers og måske endda får lyst til at blive en del af denne form for underholdning senere i livet,” udtalte Kasper Holten.

De tre hovedpersoner omgivet af en danser.. – Mille Hoffmeyer Lehfeldt, Laura Skjoldborg og Alvin Olid Bursøe

En hyldest til H.C. Andersen

Forestillingen vil med garanti være en hyldest, der ville gøre H.C. Andersen stolt, mente Holten, som afsluttede præsentationen med en opfordring til at opleve det magiske eventyr på en scene, der rummer næsten uanede muligheder. Snedronningen i Ulvedalene bliver en unik fusion af natur, eventyr og moderne scenekunst – en forestilling, der på alle måder lover at blive en oplevelse for både unge og gamle.
Der er i øvrigt opført rigtig mange forskellige genrer i ulvedalene, men det er første gang man tager fat i H.C.Andersen.

.

.

..

.

.

.



Kim Engelbrechtsen, journalistisk redaktør her på avisen, har skrevet dette om forestillingen i Ulvedalene:

Frost over Dyrehaven

Ulvedalene forvandler sig til et landskab af is, når H.C. Andersens eventyr Snedronningen næste forår og sommer opføres som en decideret familieforestilling

Af Kim Engelbrechtsen

Hvis du holder af H.C. Andersens eventyr, og hvem gør ikke det?, har du noget at se frem til. Næste år opfører skuespillere fra Det Kongelige Teater nemlig et af hans allermest magiske eventyr Snedronningen i Ulvedalene i Dyrehaven.

I dag er vores kulturikon og nationalskjald H.C. Andersen mest kendt for sine verdensberømte eventyr, der både er for børn og voksne – og dem er der mange af! Fra 1827-1872 skrev han 156 eventyr, og efter hans død er der udgivet yderligere 12. Eventyrene er oversat til 145 sprog!!!

I Kina, hvor hans eventyr er pensum for skolebørnene, kalder man H.C. Andersen “visdommens forfatter”. At opnå balance og harmoni på det indre plan er ifølge gammel kinesisk tænkning meningen med selve livet. Og eventyrene har dette element af ubalance og disharmoni, der føres frem til harmonier – hvilket jo også gælder Snedronningen.

Han skrev Snedronningen i 1844, som er nummer 68 i rækken af hans eventyr. Det udkom året efter Den grimme ælling og Grantræet. Konkret handler historien om Gerda og Kay og om deres venskab og om, hvordan det bliver udfordret af Snedronningen. Men på et dybere plan handler Snedronningen om børns rejse ind i voksenlivet, om seksualitet og om at forblive tro mod sin indre kerne.

Forestillingen, som opføres i Ulvedalene næste år, er en version skrevet af forfatteren Kim Fupz Aakeson, der nok er mest kendt for sine børnebøger, især serierne om Vitello, Lili og Sallies historier. Han har på basis H.C. Andersens eventyr skrevet en fantasifuld fortælling om at gå gennem ild og vand for den, man elsker.

Foto: Hans-Jørgen Bundgaard

Kim Fupz Aakeson, som medvirkede ved pressemødet, er født den12. september 1958 i København, og han blev uddannet manuskriptforfatter ved den danske filmskole i 1996.

.

.

.

.

.

.

Splinten i øjet

Snedronningen er historien om, hvordan et spejl, som Djævelen har skabt, får det gode til at virke grimt og latterligt. Da spejlet går i stykker fyger glassplinter ud over menneskenes verden, hvor børnene Kay og Gerda lever i et uskyldsrent og kærligt venskab. Kay får en lille splint fra det djævelske spejl i øjet, og straks forvandles hans livslyst til kulde og kynisme.

Hans hovmod tilkalder selveste Snedronningen, der lokker ham til sig med iskolde kys og omfavnelser. Pludselig er Kay forsvundet fra Gerda. Men bevæbnet med sjælens renhed drager Gerda ud på en lang og farefuld færd – med djævle i hælene – for at finde Kay og optø hans iskolde hjerte. Det lykkes, og al disharmoni er således igen blevet til harmoni.

Fakta om forestillingen i Ulvedalene:

Opføres fra 23/05 – 05/07 2025 og varer 2 timer og 30 minutter inkl. en pause

Anbefales til børn fra 8 år

Billetterne koster fra 130 til 625 kr. Der er 50% rabat til børn under 12 år og 40% rabat til unge under 25.

Her kan du købe billetter:

Kalender | DET KGL. TEATER

Her kan du se hvilke skuespillere fra Det Kongelige Teater, der medvirker:

Snedronningen | DET KGL. TEATER

Her kan du høre HC. Andersens eventyr Snedronningen oplæst af skuespilleren Jens Jørn Spottag:

Gerda, Kay og fortælleren

https://www.youtube.com/watch?v=iodNYb4LXBw

Her kan du se billeder fra Det Kongelige Teaters presserum – alle fra Snedronningen

Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

udstilling af kunstneren Mette Brinch i Lyngby Kunstforening Fra lørdag..

Modelfoto . Lyngby-Taarbæk Kommune inviterer igen til åben telefon. Målet..

Deres smørrebrød er fremragende, det findes næppe meget bedre i..

Seneste nyheder