Du kan melde dig som indsamler
Flere og flere danskere får sclerose, og Danmark er nu det land, der har den højeste forekomst af sygdommen i verden. ”En trist udvikling, vi skal have vendt,” siger Tina Strømann, der er formand for Scleroseforeningen Storkøbenhavn. 8. september går hun forrest i Scleroseforeningens landsindsamling, hvor pengene skal gå til forskning i den uhelbredelige sygdom.
Næsten 19.000 danskere har sclerose, og 814 af dem bor i de 5 kommuner, der hører under den lokale afdeling af Scleroseforeningen, som Tina Strømann er formand for, fordelt på 218 i Gentofte, 196 i Gladsaxe, 163 i Lyngby-Taarbæk, 163 i Rudersdal og 74 i Hørsholm. Som formand har Tina Strømann et nært kendskab til mange af dem, ligesom hun kender sygdommen fra sig selv.
”Det er en sygdom, som typisk rammer i de unge år, og som er forbundet med en stor uvished om fremtiden. Ingen kan vide, hvordan den vil udvikle sig fra person til person, og den konstante uvished er måske noget af det sværeste ved sygdommen. Både for dem, der har sygdommen, men også for deres pårørende,” siger hun.
Siden hun fik konstateret sygdommen i 2005, er antallet af ramte kun gået én vej, og det er op. På bare 20 år er antallet af danskere med sclerose fordoblet, og i foråret kom det frem, at Danmark nu indtager førstepladsen over flest antal sclerosetilfælde per indbygger ifølge det internationale scleroseforbund MSIF’s seneste opgørelse.
”Det er en rigtig trist førsteplads, og det giver dette års landsindsamling en særlig alvor,” siger Tina Strømann.
Hvorfor Danmark er så hårdt angrebet i forhold til andre lande, også i forhold til Norge og Sverige, der ligeledes er blandt de hårdest ramte lande, men indtager en femte- og niendeplads, er uvist.
”Det kan kun forskning give os et svar på, og derfor er det så vigtigt, at vi samler ind til forskning. For uden penge, ingen forskning, og takket være forskningen bliver vi hele tiden klogere på sygdommen, men også klogere på, hvordan de mange, der har sygdommen, kan få det bedst mulige liv på trods af sygdommen.”
Derfor håber hun, at rigtig mange er hjemme og vil tage godt imod, når det ringer på døren midt i formiddagskaffen eller lige efter frokosten søndag den 8. september, hvor frivillige fra Scleroseforeningen går på gaden i hele landet for at samle ind til den afgørende forskning.
”Det plejer at være en rigtig god oplevelse at være ude at samle ind. Folk er søde til at bakke op om indsamlingen med et bidrag, og rigtig mange vil gerne vide mere om sygdommen, fordi den også har mange mindre kendte usynlige symptomer som kognitive udfordringer og træthed, der kan være så svær at forklare og svær at forestå for andre,” fortæller formanden om erfaringerne fra tidligere års indsamlinger.
Det er sjette år i træk, at Scleroseforeningen gennemfører en landsdækkende indsamling, hvor der samles ind til forskning i sclerose. Sidste år blev der samlet 6,1 millioner kroner ind og sat ny indsamlingsrekord.
Man kan stadig nå at gå med
Alle, der har tid og lyst til at slå en søndagsgåtur sammen med at være med til at samle ind til kampen mod en sygdom, der rammer danskere især, kan stadig nå at tilmelde sig en af de ledige ruter på www.sammenmodsclerose.dk. Her kan man også læse om, hvordan man kan samle ind online, hvis man er forhindret i at gå en rute eller bare hellere vil samle ind på denne måde i stedet for at gå en rute.
Kontaktinformation:
For yderligere information om den kommende landsindsamling kontakt venligst:
- Scleroseforeningens projektleder for Scleroseindsamlingen: Camilla Randlev Camacho
Tlf. / E-mail: 27355242 / cca@scleroseforeningen.dk - Formand for Scleroseforeningen Scleroseforeningen – Storkøbenhavn Nord: Tina Strømann
Tlf. / E-mail: 40737930 / storkoebenhavnnord@gmail.com