Auditoriebygning 116 på DTU er også nomineret
.
Renoverprisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond og er med til at sætte fokus på værdien af renovering og bæredygtig transformation i Danmark.
18 projekter udvalgt til årets longlist.
Hvert år hylder Renoverprisen Danmarks bedste renoveringsprojekter, og i år er feltet stærkt. Ud af 131 indstillede projekter er 18 nu udvalgt til longlisten for hovedprisen. Derudover er tre projekter nomineret til Specialprisen, som belønner en kreativ tilgang til at forny bygninger med historisk, bygningskulturel eller lokal samfundsmæssig værdi.
Renoverprisen: Anerkendelse af renoveringens værdi
Siden 2013 har Renoverprisen sat fokus på betydningen af renovering og transformation i byggebranchen. Ambitionen er at give denne disciplin den synlighed og anerkendelse, den fortjener. Prisen hædrer ikke kun en enkelt aktør, men hele holdet bag projektet – fra bygherre og rådgivere til håndværkere.
Projekterne vurderes ud fra seks hovedkriterier:
- Eksempelværdi – fungerer projektet som en inspirationskilde?
- Solidt samarbejde – har parterne arbejdet effektivt sammen?
- Inspirerende ressourcetiltag – er der tænkt bæredygtigt og innovativt?
- Faglig kvalitet – er håndværket og løsningerne af høj standard?
- Blik for brugerne – er projektet tilpasset dem, der skal bruge det?
- Levende bygningskultur – bidrager projektet til byens eller områdets identitet?
Projekter med stærke visioner
De udvalgte projekter spænder bredt fra bevaring af historiske bygninger til innovative bæredygtige løsninger. Her er nogle af de projekter, der kæmper om Renoverprisen 2025:
- Lyngby-Taarbæk Rådhus er blevet renoveret i stedet for at blive revet ned, så den funktionalistiske bygning kan genopstå som en moderne klassiker.
- En industribygning i Aalborg er blevet omdannet til moderne boliger.
- Thoravej, København NV har gennemført en renovering, hvor 95 % af de eksisterende materialer er genbrugt.
- Et byhus i Faaborg har anvendt 80 % genbrugte materialer for at skabe funktionelle boliger med pladsbesparende løsninger.
- Det fredede kedelhus i Carlsberg Byen er blevet transformeret til et nyt danseteater for Dansehallerne.
- Et tidligere æggepakkeri i Randers er blevet omdannet til et kontormiljø med fokus på upcycling og bygningskultur.
- Københavns Universitet Bibliotek på Nørre Campus er moderniseret med respekt for den historiske arkitektur.
- En 150 år gammel stald i Kirke Såby er blevet renoveret til et gæstehus med respekt for bygningens originale materialer.
- Auditoriet på DTU er blevet gennemgribende moderniseret for at skabe bedre funktionalitet, samtidig med at den oprindelige arkitektur og atmosfære er bevaret.

Specialprisen: Kreativitet og fællesskab i centrum
Tre projekter er i spil til Specialprisen, der gives til et projekt, som overrasker og inspirerer med sin tilgang til renovering. Projekterne har enten en særlig historisk og bygningskulturel værdi eller en stærk betydning for lokalområdet.
Hvad sker der nu?
De kommende måneder vil nomineringsudvalget skære feltet ned og udpege 5-7 endelige nominerede. Vinderen af Renoverprisen 2025 kåres ved en prisfest den 4. september 2025, hvor et valgkollegie bestående af ca. 90 fagfolk fra byggebranchen stemmer om det bedste projekt.
Udover æren følger en præmiesum på 100.000 kroner til vinderholdet af hovedprisen, mens vinderne af Specialprisen modtager 10.000 kroner.
Renoverprisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond og er med til at sætte fokus på værdien af renovering og bæredygtig transformation i Danmark.
Hvem der vinder, bliver spændende at følge!