Foto: Hans-Jørgen Bundgaard (Arkivfoto)
.
Klimaforandringerne betyder, at vi oplever flere og kraftigere regnskyl end tidligere – og den udvikling fortsætter. Derfor har vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning en række klimatilpasningsprojekter, der skal reducere risikoen for oversvømmelser og overløb. For nuværende er vores klimatilpasningsprojekter dog sat på pause grundet en ny kendelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Forud for kendelsen har vi gennem en årrække gennemført flere større klimatilpasningsprojekter.
Vi har blandt andet:
- Sørget for at lede regnvand fra Skolebakkekvarteret i Virum til en sø i Virumparken.
- Efterfølgende har vi også ledt regnvand fra Grønnevej og Byagervej til søen i Virumparken.
- Vi har separeret regnvandet fra spildevandet omkring Badeparken/Lyngby Stadion, så Badeparken kan bruges som midlertidigt regnvandsbassin.
- I Stokkerup nord for Taarbæk har vi separeret regnvand for at undgå overløb til Øresund.
- På det nedlagte Ålebækken Renseanlæg (ved Teknikerbyen) har vi anlagt store forsinkelsesbassiner, der skal reducere overløb til Mølleåen.
- I forbindelse med byggemodningen af det helt nye byområde Trongården har vi etableret forskellige typer klimatilpasningsanlæg til håndtering af regnvand – 5 nedsivningsbassiner, der kan håndtere regn fra tagene, og 3 forsinkelsesbassiner, der kan håndtere regn fra vejene.
- Og så har vi i forbindelse med ledningsomlægninger på grund af letbanen etableret nye kloakledninger og dedikerede regnvandsledninger, f.eks. i Buddingevej.
Selvom der pt. er en pause i planlægningen, er vi klar til at fortsætte, så snart der er grønt lys. Vi skal blandt andet fortsætte planerne og løsningerne for, hvordan vi:
- Reducerer oversvømmelser i Lyngbys centrum
- Separerer regnvand omkring Hummeltoften og i Buskevejskvarteret i Virum og leder overfladevandet til Lyngby Sø.
- Separerer regnvand i Bondebyen og leder det til et nyt ”gadekær” med overløb til Mølleåen.