Den nye vej, Agnes Nielsens Vej munder ud i Anker Engelundsvej
DTU (Danmarks Tekniske Universitet) har besluttet at anlægge en ny vej i 3. kvadrant, med adgang fra Anker Engelunds Vej. Den nye vej kommer til at forbinde Anker Engelunds Vej med Fysikvej og Asmussens Allé og vil samtidig fungere som adgangsvej til DTU’s bygning 301.
I forbindelse med etableringen af vejen har DTU foreslået, at den opkaldes efter Agnes Nielsen (født Klingberg) (1874-1965), som sammen med Betzy Meyer var Danmarks første kvindelige ingeniør.
DTU står selv for opsætning og finansiering af vejnavneskiltene.
Valget af vejnavn er ikke tilfældigt. Agnes Nielsen har en særlig plads i Danmarks teknologihistorie og er et oplagt valg, set i et kulturhistorisk perspektiv. Som en pioner for kvinder i ingeniørfaget, banede hun vejen for fremtidige generationer.

Agnes Nielsen blev forældreløs som 10-årig og satte sig for at blive selvforsørgende. Hun begyndte at læse matematik, fysik og kemi ved Polyteknisk Læreanstalt – det nuværende DTU – med henblik på at blive lærerinde. Undervejs ændrede hun dog kurs og besluttede at tage en fuld ingeniøruddannelse. I 1897 bestod hun den afsluttende eksamen som cand.polyt. i kemi, hvilket gjorde hende – sammen med Betzy Meyer – til Danmarks første kvindelige ingeniør.

I sit arbejdsliv var Agnes Nielsen særligt optaget af bygningsrestaurering. Hun gjorde sig bemærket i forbindelse med restaureringen af facaden på Thorvaldsens Museum, hvor hun udviklede en ny metode til imprægnering af kalk- og cementpuds mod fugt. Denne metode blev patenteret i år 1900 og er et vidnesbyrd om hendes tekniske kunnen og innovationskraft.
Navngivningen af den nye vej til hendes ære er derfor en hyldest til en kvinde, der ikke blot skrev sig ind i historien som banebryder, men også som opfinder og underviser. Med “Agnes Nielsens Vej” på campus bliver hendes indsats og historie synliggjort for nye generationer af studerende og besøgende på DTU.