Sorgenfri Torv står overfor stor forandring: Fra soveby til købstad?

MT Højgaard har fremlagt deres visioner for et nyt Sorgenfri Torv

Sorgenfri Torv, et centralt samlingspunkt i lokalsamfundet, står over for en potentiel transformation. Ejerskabet, Sorgenfri K/S, har overdraget ansvaret for udviklingen af torvet til MT Højgaard, som har fremlagt en plan for at revitalisere området. Visionen er ambitiøs: at ændre Sorgenfris udtryk fra en “soveby” til en købstad, og skabe et mere levende og sammenhængende bymiljø.

Den nye plan: Øer, boliger og butikker

Ifølge MT Højgaards forslag skal Sorgenfri Torv opdeles i såkaldte “byøer”, som skal skabe en bedre sammenhæng på tværs af de eksisterende veje. Planen indebærer også en gennemgribende ændring af områdets struktur, hvor det nuværende Sydtorv, hvor Netto ligger i dag, skal erstattes af nye boliger og forretninger ud mod vejen. Nordtorvet, hvor Brugsen idag er placeret, skal fremover rumme en ny Netto, samt flere butikker og boliger. Brugsen planlægges flyttet til den nuværende pendlerplads, og Hummeltoftevej vil blive omdannet til en slags hovedgade. En vigtig del af planen er, at parkeringen skal være underjordisk, hvilket skal frigøre plads til andre formål over jorden.

Hummeltoftevej bliver ifølge planerne til en slags hovedgade

Udfordringer undervejs

Selvom forslaget indeholder flere lovende elementer, er der også en række udfordringer. Planen lover eksempelvis, at dagligvarebutikkerne vil forblive åbne under anlægsfasen, men det kan vise sig vanskeligt med så omfattende ændringer i infrastrukturen. Desuden nævnes intet om de øvrige forretninger i området, hvilket skaber usikkerhed omkring deres fremtid.

Nødvendigheden af fornyelse

Sorgenfri Torv har længe været præget af forfald. Trods mindre forbedringer som udskiftning af skilte, fliser og maling, lider bygningerne stadig under fugtproblemer, dårligt isolerede kælderrum og skimmelvækst. En af butikkerne er endda helt ubrugelig på grund af skimmelproblemer. Der er dog også lyspunkter – Greens boghandel har overlevet, og en ny café bidrager til at forbedre torvets atmosfære. Men med 6-7 tomme butikslokaler er det klart, at området stadig har brug for en betydelig revitalisering.

Samarbejde er nøglen til succes

En vigtig del af udviklingen bliver samarbejdet mellem forskellige interessenter. Sidst, der var tale om at udvikle torvet, var det afgørende, at alle relevante parter blev inddraget i processen, og det samme er nødvendigt denne gang. Det er essentielt, at kommunen spiller en aktiv rolle og støtter de løsninger, der fremkommer, frem for at stille uopnåelige krav, når der er fundet et fælles resultat.

Alt i alt er det tydeligt, at Sorgenfri Torv står over for en spændende, men også udfordrende forvandling. Det er afgørende, at både udviklerne, kommunen og de lokale beboere arbejder sammen for at sikre, at torvet ikke kun bliver et attraktivt område at handle og bo i, men også en central del af lokalsamfundet.

Illustrationer: MT Højgaard

10 kommentarer

10 kommentarer

  1. Det kan godt være at Mt. har store visioner. Sorgenfri torv er enestående og uerstatteligt som butikstorv.Den måde som man prøver at kvæle torvets mulige overlevelse er en skandale.
    Et nyt torv med hvad dertil følger vil helt sikkert blive for dyrt for små forretningsdrivende. Det vil ende op med et stort supermarked og det er det.
    Nej jeg er imod.

  2. Jeg tvivler på de små spændende lokale forretninger som den Iranske bager, keramikeren og Greens Boghandel vil kunne betale huslejen efter moderniseringen. Der bliver ganske givet mindre diversitet i vareudbuddet på det nye torv. Men det er helt sikkert godt for aktionærerne i MT Højgaard.

  3. Fin idé, hellere give det et løft end se torvet gå i forfald.
    Korrekt at nyt er dyrt og de butikker der flytter ind får dyre huslejer, men i f.eks København overlever butikkerne i Nordhavn og Sydhavn. Så med Base Camp, en høj gennemsnits indkomst i de omkringliggende huse, så har kunderne i området pengene. Selvfølgelig er der udfordringer med højden på husene, men det har jo været vendt før, så lad os se nogle eksempler på bygningerne og først der lade kritikken komme igennem. Tegninger er en ting, modeller er bedre. Men jo, nyt er bedre end forfald.

  4. Det er som om MTH prøver at retfærdiggøre det fejlslagne projekt “Sorgenfri parken” med byggeri af samme karakter, næsten helt ud til vejkanten og med store butiksenheder der erfaringsmæssigt giver helt døde og lukkede facader uden åbninger og opdeling i mindre enheder, det sociale rum tilsidesættes. Kig blot på det nye byggeri over for Geels plads på Frederiksdalsvej og ligeledes det nye byggeri med Netto i bunden for enden af lyngby hovedgade lige før broen over omfartsvejen.
    Alt sker på de store butikkers præmisser. “Bussinescasen” og lokalplaner bliver udnyttet maximalt, præsenteres og sælges som nødvendig fornyelse
    Skitserne til Sorgenfri torv tilsidesætter en masse menneskers ønske om at renovere opgradere og bevare torvet som det er, med det meget nærværende og rumlige samspil med højhusene, som gør det hele overskueligt og et rart sted at være.
    Sorgenfri torv er ikke ødelagt endnu og det kan stadig nåes at tage tidligere fejl andre steder i kommunen til efterretning, og bakke op om en helt anderledes opgradering og bevarelse af de eksisterende unikke sammenhænge og dygtig tænkt arkitektur i sorgenfrivang I og II så Sorgenfri torv forbliver det sociale og handelsmæssige omdrejnings punkt for mange omkringliggende bebyggelser, og forbliver den flade, indbydende og overskuelige struktur det har idag.
    Lad os fortsat arbejde for det !

  5. Der skal trædes varsomt. Ikke mere højt byggeri. Det er der rigeligt af allerede nu!! Og butikkerne SKAL kunne overleve. Vil ikke undvære Greens, så huslejen skal være betalbar.

  6. Sorgenfri torv er slidt, ikke særligt kønt, tilsyneladende fyldt med skimmelsvamp og alligevel charmerende på sin egen måde. Det er naivt at forestille sig, at en gennemgribende restaurering for at gøre bygningerne sundhedsmæssigt forsvarlige og tidssvarende ikke vil medføre en stor lejestigning og derfor er der sikkert mange tanker om at “begynde forfra”. Ærgerligt at fjerne en tidslomme men hvad er bedst ? I min optik vil flere beboere i området give mere liv og en bedre chance for at butikkerne kan overleve selvom kvalitet koster og huslejen stiger. Hvis alle jer, der er bange for at butikkerne ikke kan overleve en huslejestigning, dropper jeres indkøb på nettet og handler ind her, vil der være et solidt marked for et driftigt forretningsliv.

  7. Fantastisk idé!
    Bliver da helt vildt fedt at få et center!
    Vi glæder os helt vildt til noget nyt i stedet for det gamle!
    Se bare hvillen liv det har givet til byen at Hødker og Birks er kommet!
    Det har virkelig fået Virum til at blomstre fra en sove-by til at den har fået liv og vigtigst af at givet et socialt sammenhold. Her mødes folk og hygger.
    Jeg tror det bliver fantastisk!
    Se også bare hvordan det er gået I Virum! Det bliver ligeså godt i Sorgenfri!
    Classic-car House er da også et kæmpe hit!
    Jeg glæder mig!

  8. Hvis man kigger nærmer på deres byggeplaner ligner det unægteligt at de vil lave plads til flere mindre butikker og vil skulle acceptere at få mindre huslejer ind på dem end for eksempel fra supermarkederen. Når jeg kigger på det ser jeg Gentoftegade eller Holte stationsvej som inspiration med nærhed til butikker og borgeren og mindre plads til store butikker forrest i gadebilledet.. Jeg tænker at det vil være en kæmpe gevinst for lokalområdet, børnefamilier og ældre borger at kunne handle alt et sted. Måske vi er heldige at der kommer et ordenligt spiseste hvor man kan samles – Jeg håber dog at MHT vil bevare den kubistiske arkitektur fra torves oprindelse og ikke lave de der hvælvinger og bløde buer de antyder i grafikken – Det mindre mest om colosseum eller et tyrkisk badeland og skæmmer gadebilledet.

  9. MT Højgaard, der var bygherrer for Hummeltofteparken, er nu igen på banen med planer for Sorgenfris bymidte. Med mandat fra ejerne, Sorgenfri Torv K/S, har MT Højgaard lavet en tidlig skitse til en fornyet bymidte.
    Forslaget har fire karakteristika:
    o Højt kompakt byggeri og derfor endnu mere trafik
    o Forslaget belaster CO2-regnskabet, da det ikke følger LTK’s politik om at renovere i stedet for at nedrive.
    o Tilsidesættelse af kulturarven
    o Forslaget udstiller konflikten mellem økonomiske interesser og hensyntagen til et kulturmiljø

    Vi uddyber de fire karakteristika:
    • Byggeri og trafikforhold
    Vi har allerede oplevet, hvordan MT Højgaards ”Hummeltofteparken” med deres massive bygning, som ligger næsten ud til vejen, har ændret Sorgenfris karakter, der ellers primært er kendetegnet af parklignende tilbagetrukket byggeri. MT Højgaard ønsker nu at udsætte Sorgenfri Bymidte for et kompakt byggeri i flere etager. Langt flere mennesker skal bo i området samtidig med, at der angiveligt skal køre færre biler i området. Det skal ske ved at sænke bilernes hastighed på Hummeltoftevej og Grønnevej og ved at ændre vejene til sivegader. Sivegader er ikke defineret i Færdselsloven, men er typisk opbygget som en smal kørebane uden niveauforskel til de bagvedliggende arealer. Vores indsigelse går på, at Hummeltoftevejs status ikke kan ændres til sivegade, da hverken personbiler, lastbiler, busser eller udrykningskøretøjer kan omlægges til andre veje. Det forstærkes af, at arealreservationen til motorvejsafkørsel ved Classic Car House er aflyst som trafikal aflastningsmulighed.

    • Bæredygtighed
    River man ned og bygger nyt, skader det klimaet – op mod 30 % af Danmarks CO2-udledning kommer fra byggeriet. Tænker vi miljøhensyn ind, er bæredygtig bygningsrenovering derfor det eneste rigtige. Vi kommer ikke uden om, at man bidrager positivt til bæredygtigheden, hvis men renoverer Sorgenfri Torv frem for at bygge nyt. Faktisk ser vi, at man i planstrategien ”Byudvikling i balance 2023” arbejder for ”at ejendomsejere foretager renovering af eksisterende byggeri frem for nedrivning og nybyggeri.”

    • Kulturmiljø
    Sammen med Sorgenfrivang I og II udgør Sorgenfri Torv bydelens identitet og særkende. Bygningskultur Foreningen, Arkitektforeningen, Akademirådet og ledende kulturdebattører støtter op om en registrering af området som et kulturmiljø. Rent historisk afspejler Sorgenfri politikernes, boligselskabernes og arkitekternes ønske om at skabe smukke, logiske og gennemtænkte rammer om beboernes liv.

    • En fremtid for Sorgenfri Torv?
    Med seneste planstrategi fra LTK er det besluttet, at lokal- og bydelscentrene bevares. Heldigvis er Sorgenfri Torv i dag en overskudsforretning for ejerne. De eksisterende butikker nyder stor opbakning, og selvom der er lukket butikker de seneste år, har det ikke nødvendigvis været af økonomiske grunde. Greens Boghandel er i dag en butik, der bobler af initiativ og tro på fremtiden for torvet. Og alle butikkerne KAN renoveres.

    Der er ikke noget incitament for ejerne i at bevare torvet, da man af økonomiske årsager ønsker en langt større bebyggelsesprocent end den nuværende. Kan vi som borgere acceptere, at fremmede investorer for personlig vindings skyld nedriver Sorgenfris anerkendte kulturmiljø, og i stedet fylder torvet med højt byggeri og masser af skygger?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

10 kommentarer

  1. Det kan godt være at Mt. har store visioner. Sorgenfri torv er enestående og uerstatteligt som butikstorv.Den måde som man prøver at kvæle torvets mulige overlevelse er en skandale.
    Et nyt torv med hvad dertil følger vil helt sikkert blive for dyrt for små forretningsdrivende. Det vil ende op med et stort supermarked og det er det.
    Nej jeg er imod.

  2. Jeg tvivler på de små spændende lokale forretninger som den Iranske bager, keramikeren og Greens Boghandel vil kunne betale huslejen efter moderniseringen. Der bliver ganske givet mindre diversitet i vareudbuddet på det nye torv. Men det er helt sikkert godt for aktionærerne i MT Højgaard.

  3. Fin idé, hellere give det et løft end se torvet gå i forfald.
    Korrekt at nyt er dyrt og de butikker der flytter ind får dyre huslejer, men i f.eks København overlever butikkerne i Nordhavn og Sydhavn. Så med Base Camp, en høj gennemsnits indkomst i de omkringliggende huse, så har kunderne i området pengene. Selvfølgelig er der udfordringer med højden på husene, men det har jo været vendt før, så lad os se nogle eksempler på bygningerne og først der lade kritikken komme igennem. Tegninger er en ting, modeller er bedre. Men jo, nyt er bedre end forfald.

  4. Det er som om MTH prøver at retfærdiggøre det fejlslagne projekt “Sorgenfri parken” med byggeri af samme karakter, næsten helt ud til vejkanten og med store butiksenheder der erfaringsmæssigt giver helt døde og lukkede facader uden åbninger og opdeling i mindre enheder, det sociale rum tilsidesættes. Kig blot på det nye byggeri over for Geels plads på Frederiksdalsvej og ligeledes det nye byggeri med Netto i bunden for enden af lyngby hovedgade lige før broen over omfartsvejen.
    Alt sker på de store butikkers præmisser. “Bussinescasen” og lokalplaner bliver udnyttet maximalt, præsenteres og sælges som nødvendig fornyelse
    Skitserne til Sorgenfri torv tilsidesætter en masse menneskers ønske om at renovere opgradere og bevare torvet som det er, med det meget nærværende og rumlige samspil med højhusene, som gør det hele overskueligt og et rart sted at være.
    Sorgenfri torv er ikke ødelagt endnu og det kan stadig nåes at tage tidligere fejl andre steder i kommunen til efterretning, og bakke op om en helt anderledes opgradering og bevarelse af de eksisterende unikke sammenhænge og dygtig tænkt arkitektur i sorgenfrivang I og II så Sorgenfri torv forbliver det sociale og handelsmæssige omdrejnings punkt for mange omkringliggende bebyggelser, og forbliver den flade, indbydende og overskuelige struktur det har idag.
    Lad os fortsat arbejde for det !

  5. Der skal trædes varsomt. Ikke mere højt byggeri. Det er der rigeligt af allerede nu!! Og butikkerne SKAL kunne overleve. Vil ikke undvære Greens, så huslejen skal være betalbar.

  6. Sorgenfri torv er slidt, ikke særligt kønt, tilsyneladende fyldt med skimmelsvamp og alligevel charmerende på sin egen måde. Det er naivt at forestille sig, at en gennemgribende restaurering for at gøre bygningerne sundhedsmæssigt forsvarlige og tidssvarende ikke vil medføre en stor lejestigning og derfor er der sikkert mange tanker om at “begynde forfra”. Ærgerligt at fjerne en tidslomme men hvad er bedst ? I min optik vil flere beboere i området give mere liv og en bedre chance for at butikkerne kan overleve selvom kvalitet koster og huslejen stiger. Hvis alle jer, der er bange for at butikkerne ikke kan overleve en huslejestigning, dropper jeres indkøb på nettet og handler ind her, vil der være et solidt marked for et driftigt forretningsliv.

  7. Fantastisk idé!
    Bliver da helt vildt fedt at få et center!
    Vi glæder os helt vildt til noget nyt i stedet for det gamle!
    Se bare hvillen liv det har givet til byen at Hødker og Birks er kommet!
    Det har virkelig fået Virum til at blomstre fra en sove-by til at den har fået liv og vigtigst af at givet et socialt sammenhold. Her mødes folk og hygger.
    Jeg tror det bliver fantastisk!
    Se også bare hvordan det er gået I Virum! Det bliver ligeså godt i Sorgenfri!
    Classic-car House er da også et kæmpe hit!
    Jeg glæder mig!

  8. Hvis man kigger nærmer på deres byggeplaner ligner det unægteligt at de vil lave plads til flere mindre butikker og vil skulle acceptere at få mindre huslejer ind på dem end for eksempel fra supermarkederen. Når jeg kigger på det ser jeg Gentoftegade eller Holte stationsvej som inspiration med nærhed til butikker og borgeren og mindre plads til store butikker forrest i gadebilledet.. Jeg tænker at det vil være en kæmpe gevinst for lokalområdet, børnefamilier og ældre borger at kunne handle alt et sted. Måske vi er heldige at der kommer et ordenligt spiseste hvor man kan samles – Jeg håber dog at MHT vil bevare den kubistiske arkitektur fra torves oprindelse og ikke lave de der hvælvinger og bløde buer de antyder i grafikken – Det mindre mest om colosseum eller et tyrkisk badeland og skæmmer gadebilledet.

  9. MT Højgaard, der var bygherrer for Hummeltofteparken, er nu igen på banen med planer for Sorgenfris bymidte. Med mandat fra ejerne, Sorgenfri Torv K/S, har MT Højgaard lavet en tidlig skitse til en fornyet bymidte.
    Forslaget har fire karakteristika:
    o Højt kompakt byggeri og derfor endnu mere trafik
    o Forslaget belaster CO2-regnskabet, da det ikke følger LTK’s politik om at renovere i stedet for at nedrive.
    o Tilsidesættelse af kulturarven
    o Forslaget udstiller konflikten mellem økonomiske interesser og hensyntagen til et kulturmiljø

    Vi uddyber de fire karakteristika:
    • Byggeri og trafikforhold
    Vi har allerede oplevet, hvordan MT Højgaards ”Hummeltofteparken” med deres massive bygning, som ligger næsten ud til vejen, har ændret Sorgenfris karakter, der ellers primært er kendetegnet af parklignende tilbagetrukket byggeri. MT Højgaard ønsker nu at udsætte Sorgenfri Bymidte for et kompakt byggeri i flere etager. Langt flere mennesker skal bo i området samtidig med, at der angiveligt skal køre færre biler i området. Det skal ske ved at sænke bilernes hastighed på Hummeltoftevej og Grønnevej og ved at ændre vejene til sivegader. Sivegader er ikke defineret i Færdselsloven, men er typisk opbygget som en smal kørebane uden niveauforskel til de bagvedliggende arealer. Vores indsigelse går på, at Hummeltoftevejs status ikke kan ændres til sivegade, da hverken personbiler, lastbiler, busser eller udrykningskøretøjer kan omlægges til andre veje. Det forstærkes af, at arealreservationen til motorvejsafkørsel ved Classic Car House er aflyst som trafikal aflastningsmulighed.

    • Bæredygtighed
    River man ned og bygger nyt, skader det klimaet – op mod 30 % af Danmarks CO2-udledning kommer fra byggeriet. Tænker vi miljøhensyn ind, er bæredygtig bygningsrenovering derfor det eneste rigtige. Vi kommer ikke uden om, at man bidrager positivt til bæredygtigheden, hvis men renoverer Sorgenfri Torv frem for at bygge nyt. Faktisk ser vi, at man i planstrategien ”Byudvikling i balance 2023” arbejder for ”at ejendomsejere foretager renovering af eksisterende byggeri frem for nedrivning og nybyggeri.”

    • Kulturmiljø
    Sammen med Sorgenfrivang I og II udgør Sorgenfri Torv bydelens identitet og særkende. Bygningskultur Foreningen, Arkitektforeningen, Akademirådet og ledende kulturdebattører støtter op om en registrering af området som et kulturmiljø. Rent historisk afspejler Sorgenfri politikernes, boligselskabernes og arkitekternes ønske om at skabe smukke, logiske og gennemtænkte rammer om beboernes liv.

    • En fremtid for Sorgenfri Torv?
    Med seneste planstrategi fra LTK er det besluttet, at lokal- og bydelscentrene bevares. Heldigvis er Sorgenfri Torv i dag en overskudsforretning for ejerne. De eksisterende butikker nyder stor opbakning, og selvom der er lukket butikker de seneste år, har det ikke nødvendigvis været af økonomiske grunde. Greens Boghandel er i dag en butik, der bobler af initiativ og tro på fremtiden for torvet. Og alle butikkerne KAN renoveres.

    Der er ikke noget incitament for ejerne i at bevare torvet, da man af økonomiske årsager ønsker en langt større bebyggelsesprocent end den nuværende. Kan vi som borgere acceptere, at fremmede investorer for personlig vindings skyld nedriver Sorgenfris anerkendte kulturmiljø, og i stedet fylder torvet med højt byggeri og masser af skygger?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Christianskirken indbyder til nytårskoncert med kvindebandet ”Radiant Arcadia” (”Strålende Harmoni”)..

Tryghed og bonus er på stemmesedlen Hvad er vigtigt for,..

Giv de unge et trygt og sjovt alternativ Lyngby-Taarbæk Kommune..

Seneste nyheder