Frilandsmuseet vil med en række Halloween aktiviteter sætte os i den rette (u)hygge-stemning i efterårsferien
Halloween rammer os ganske vist først torsdag den 31. oktober med alle dens græskarlygter og slik-eller-ballade-børn iført uhyggelige udklædninger og andre former for gys og gru. Men ønsker du at varme op til begivenheden i god tid, er Frilandsmuseet absolut et besøg værd. Der får den får slet, slet ikke for lidt på Halloween-tangenterne i hele efterårsferien – fra lørdag den 12.10 til søndag den 20.10..
Du kan med bue og pil være med til at bekæmpe de trolde, nisser, hekse, der har overtaget museets landsby. Du kan også møde kloge koner og skræmte landsbybeboere, og når du trænger til en pause fra alt det uhyggelige, kan du se troldeteater, få dit ansigt malet, lære at lave græskarhoveder i et lanterneværksted.
Børnene kan prøve kræfter med forhindringsbaner og spise ”farlige” snacks, såsom giftig candy floss, mugne popcorn.
Her er museets program:
UNDERHOLDNING
Kl. 11.00 / 13.00 / 15.30 Et skræmmende godt trylleshow 4
Kl. 11.30 / 13.30 / 14.30 Troldens taknemmelighed 3
Kl. 12.00 / 14.00 / 15.00 Skovens magi – hør om trolde, nisser, hekse og huldre 5
AKTIVITETER
Kl. 10.15-16.00
Gå i væsnernes fodspor 4
Kl. 10.15-16.30
Information 4
Amuletværksted 4
Heksens flyvebane 5
Lysfarvning 4
(U)hyggelig andedam 64
Græskarskæring 64
Kl. 11.00-15.00
Ansigtsmaling 4
Ændringer i programmet kan forekomme.
Troldeteater
Musik/blind mand: Jens ‘Jenno’ Bjørnkjær
Trold: Filippa Suenson
Bondekone: Patricia Schumann
Bondemand: Niclas Kølpin
Sange: Jenno og Frej
Instruktører: Michaels Slebsager og Peter Darger
Over 2.000 år gammel tradition
Det var ifølge historienet.dk kelterne, der for mere end 2000 år siden lagde grunden til halloween. Kelterne rådede dengang over store dele af det nordlige og vestlige Europa, hele Frankrig og de britiske øer. Festen bød på uhygge og rædsler for den keltiske befolkning. Kelterne mente, at på denne sidste dag i året rejste de døde sig fra graven for at hjemsøge de levende og finde vej til dødsriget. Derfor gjorde kelterne alt for at skræmme genfærdene. Om aftenen klædte folkeslaget sig ud for at narre de onde ånder.
Halloweenfejringen kom først til USA i 1800-tallet sammen med indvandrere fra især Irland og Skotland. Herfra har traditionen spredt sig til mange andre lande. I USA fejres halloween typisk med kulørte lamper, uhyggeligt udsmykkede huse, lys på gravene, udhulede græskar, udklædning og practical jokes.