Geotermisk udnyttelse – en lovende fremtid for varmeforsyningen i Virum og Sorgenfri

Innargi hører til i Mærskbygningen på Lyngby Hovedgade

Geotermisk udnyttelse – en lovende fremtid for varmeforsyningen i Virum og Sorgenfri I en tid, hvor bæredygtige energikilder er mere relevante end nogensinde, er geotermisk energi en spændende mulighed for at sikre fremtidens varmeforsyning. Efter en tidligere artikel om (se her) emnet modtog vi et læserspørgsmål vedrørende mulige risici som f.eks.  jordskælv og forurening af jord og drikkevand i forbindelse med geotermisk energi.
For at få klarhed over hvordan geotermi virker med henblik på mulig anvendelse i Virum-Sorgenfri inviterede Sofia Biering Krogh og Stephan Ghister-Solvang fra i Innargi undertegnede på besøg på deres hovedkontor i Lyngby.
Besøget gav et indgående indblik i geotermien og hvorfor et geotermisk anlæg vil passe ind Virumgård-området.

Skitse over de jordlag som boret skal igennem for at skaffe det vand som skal benyttes til anlægget.

Hvorfor Virum er et oplagt valg
Innargi præsenterede hvorfor området ved Virumgård er særligt velegnet til et geotermisk anlæg. Området har gode underjordiske lag der kan udnyttes optimalt til udvinding af jordens varme. Samtidig er det tæt på et eksisterende fjernvarmenet, hvilket minimerer varmetab under transporten og gør anlægget mere energieffektivt. Ifølge Innargi er der nok geotermiske ressourcer i området til at sikre en stabil forsyning i cirka 30 år. En anden væsentlig forudsætning er at den høje befolkningstæthed i Virum Sorgenfri og de omkringliggende områder, hvilket sikrer mange aftagere af varmen. Denne kombination gør placeringen ideel fra både et økonomisk og praktisk perspektiv.

Samarbejde med kommunen
Selvom Innargi står for selve opførelsen og driften af anlægget, er det kommunen, der godkender den endelige placering. Innargi understregede sit fokus på at undgå at skade eksisterende virksomheder i området.

Derfor kigges der på flere alternativer inden for samme geografiske ramme som mulige løsninger for at minimere negative konsekvenser.

Fjernvarmens fremtid

Vestforbrænding, der har ansvaret for udbygning af fjernvarmenettet, ser også positivt på idéen om et geotermisk anlæg. Deres nuværende varmeproduktion, der blandt andet baseres på affaldsforbrænding, kan ikke dække behovet alene. Derfor er det nødvendigt at supplere med andre varmekilder som bl.a. geotermisk energi. Dette er også med til at sikre stabile priser i fremtiden, fordi man bliver mindre afhængig af én energikilde.

Geotermi som en bæredygtig løsning Geotermisk energi repræsenterer en ny, bæredygtig varmeform, der kan reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Under besøget blev det klart, at teknologien er sikker og skånsom, når den håndteres korrekt. De bekymringer, som læseren havde nævnt, blev imødegået med solide argumenter og teknisk indsigt. For eksempel er risikoen for jordskælv ikke relevant i Danmark på grund af geologien, og der er strenge krav for at undgå forurening af jord og grundvand.
Dette imødekommes bl.a. ved at selve røret til optag af det varme vand bliver isoleret i et lukket kredsløb fra de jordlag det kommer igennem

En oplysende dialog

Mødet med Innargi gav værdifuld indsigt i, hvad geotermi kan bidrage med. Der er ingen tvivl om, at et geotermisk anlæg i Virum og Sorgenfri kan blive en vigtig brik i fremtidens varmeforsyning. Med en kombination af lokale naturressourcer, teknologisk ekspertise og tæt samarbejde med kommunen kan projektet realisere sit fulde potentiale – til glæde for både miljøet og borgerne.

Der etableres i øjeblikket et anlæg i Skejby. Det er bl.a. at Innargi har gode erfaringer, når og hvis der skal bores i Virum.

Med dette initiativ står Virum og Sorgenfri stærkt som en af frontløbere i udviklingen af grøn energi i Danmark.

Anlægget som det så ud da man borede i Århus Havn


Innargi: Geotermi med rødder i dybdeboring
Efter at Mærsk tilbage i 2017 solgte deres olieproduktion til  franske Total har Mærsk valgt at fokusere på deres kerneforretning inden for transport af stykgods og containertransport. Men en anden del af Mærsks arv lever videre gennem deres erfaring med dybdeboringer – en ekspertise, der stammer fra datterselskabet Mærsk Drilling og Mærsk Oil.

Denne viden bliver nu udnyttet i selskabet Innargi, der specialiserer sig i geotermisk energi. Ved at bore efter varmt vand dybt i undergrunden kan Innargi bidrage til en bæredygtig og fossilfri varmeforsyning. Planen er ambitiøs: De ønsker at udvide deres geotermiske aktiviteter både i Danmark og i udlandet i de kommende år og selskabet har pt samarbejdsaftaler i både Polen og Tyskland om udvikling af geotermi.

Innargi bygger bro mellem fortidens olieindustri og fremtidens grønne energiløsninger og viser, hvordan teknologisk knowhow kan bruges til at skabe en bæredygtig fremtid.


Denne artikel er skrevet af Hans-Jørgen Bundgaard og faktatjekket af Innargi.

2 kommentarer

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DEBAT

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede artikler

Tryghed og bonus er på stemmesedlen Hvad er vigtigt for,..

Giv de unge et trygt og sjovt alternativ Lyngby-Taarbæk Kommune..

Lyngby-Taarbæk Musikforening byder det nye år velkommen med en festlig..

Seneste nyheder