Den 5. juni blev Grundlovsdag markeret med et stemningsfuldt og lærerigt arrangement på Friboeshvile, hvor besøgende i alle aldre blev inviteret med på en historisk tidsrejse gennem Danmarks demokratiske udvikling. Anledningen var naturligvis fejringen af, at Danmarks første grundlov blev underskrevet netop den 5. juni i 1849 – og denne dag blev hyldet med både historiske indslag, musik, smagsprøver og politiske samtaler.

Arrangementet startede med at Borgmester Sofia Osmani holdt åbningstalen, hvor hun bl.a. takkede Friboeshvile
for igen i år at holde det historiske arrangement.
Senere tog hun den tunge borgmesterkæde af og holdt en politisk tale som repræsentant for partiet “De Konservative.”, som mange andre politikere gjorde det fra de andre partier.
Alle de opstillingsberettigede partier var til stede ved arrangementet.
Fra fabrikanter til kvindekamp
Dagens program førte gæsterne gennem centrale nedslag i Grundlovens historie. Publikum mødte blandt andet fabrikanterne fra Brede Værk, som i 1849 opnåede stemmeret med indførelsen af den første grundlov. Herefter rykkede fortællingen frem til 1915, hvor kvinderne for alvor trådte ind i det demokratiske rum.
Et af arrangementets højdepunkter var mødet med kvindesagsforkæmperen Gyrithe Lemche – eller rettere sagt en levende formidler i rollen – som med stor indlevelse holdt en af Lemches brandtaler og mindede publikum om den vedholdenhed og kamp, der gik forud for kvinders stemmeret.

Genforening, arbejderrettigheder og tronfølgerloven
Rejsen fortsatte til 1920, hvor Genforeningen blev formidlet som en skelsættende begivenhed for dansk identitet og demokrati. Derefter blev gæsterne ført til 1930’ernes arbejderbevægelser, hvor man gennem en rekonstruktion af arbejdernes picnic kunne opleve glæden over, at folk på offentlig forsørgelse ikke længere blev frataget stemmeretten.
Turen gennem historien sluttede i 1953, hvor ændringen af grundloven banede vejen for, at kvinder kunne blive tronfølgere – en ændring, der lagde grunden for den nuværende dronning, Margrethe II.

Politisk dialog og lokal stemning
Udover den historiske tidsrejse, bød dagen også på aktuelle samtaler med lokalpolitikere, som både talte fra talerstolen og var til stede ved stande, hvor borgere kunne stille spørgsmål og komme i dialog om nutidens demokratiske udfordringer og muligheder.
Alt dette blev akkompagneret af musikalske indslag, smagsprøver og mulighed for at købe kaffe og den traditionsrige sølvkage – alt sammen i de smukke omgivelser på Friboeshvile, som dannede en stemningsfuld ramme om dagen.

En fejring af folkestyret
Arrangementet på Friboeshvile blev en både oplysende og folkelig fejring af demokratiet. Med historiske tilbageblik, levende fortælling og nutidig politisk dialog blev Grundlovsdag 2025 ikke bare en fejring af fortiden, men også en påmindelse om, at demokratiet er noget, vi alle er med til at forme – både i går, i dag og i morgen.